Delphinium

Kokotić

Foto: Flora magazin
Kokotić
01.12.2016.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Kokotić je najplaviji i najveći od svih plavih cvjetova. Spada u porodicu žabnjaka, Ranunculaceae. Uspravna je rasta i naraste do 2 m visine te mu je za rast potreban potporanj. Listovi su mu duboko urezani i skupljeni u donjem dijelu biljke. Cvjetovi su složeni u klasove oko cvjetne stapke duge do 50 cm.

Cvate dva puta na godinu: u lipnju i rujnu. Druga cvatnja potakne se uklanjanjem ocvalih cvjetnih stapki, gnojidbom i redovitim zalijevanjem. Kokotić se sadi u ožujku ili odmah nakon druge cvatnje. Mjesto sadnje mora biti sunčano, zaštićeno od vjetra. Treba ga duboko prekopati i obilno pognojiti. Za vrijeme rasta i cvatnje kokotić se mora obilato zalijevati i redovito prihranjivati otopinom kompleksnog mineralnog gnojiva.

Razmnožava se u proljeće pomoću reznica koje se uzmu sa snažnih izboja ili sjetvom sjemena krajem ljeta i početkom jeseni. Kokotić sadimo u pozadinu gredice ili u skupini na gredicu. Izvrsni su kao rezano cvijeće za vazu.

Primjena: za gredice, sade su u skupinama, za sadnju u pozadini gredica, za sadnju u posude, za rez, za cvjetne aranžmane.

Napomena: mladi izboji kokotića često su hrana puževima te ih treba zaštititi. Visoke izdanke treba na vrijeme poduprijeti da se ne slome. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.