Apium graveolens

Celer

Foto: Thinkstock
Celer
01.12.2016.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Celer je zeljasta dvogodišnja biljka s mesnatim vretenastim korijenom i stabljikom. Divlje celer rastao je u europskim močvarnim pojasevima, a je uzgojem uspješno kultiviran. Danas postoje  bijeli celer, zeleni celer i celer s korijenom nalik na bijelu repu. Ako ga se uzgaja noćne temperature u zaštićenom prostoru ne bi smjele biti niže od 12 °C, a dnevne više od 20 °C. Uz takve uvjete i dobru njegu za proizvodnju dobrih presadnica sa 4 - 5 listova potrebno je 10 - 12 tjedana.Tijekom ljeta vrlo je važna ravnomjerna opskrba usjeva vodom, te ako nema oborina, svakih 10 dana treba navodnjavati sa 25 - 35 mm. Sve dok se ne zatvore redovi međuredno se kultivira uz potrebnu prihranu. U fazi zadebljanog korijena nedostatak vlage može imati negativnu posljedicu jer povećava sadržaj celuloznih vlakana i smanjuje kvalitetu korijena. Celer se mora zalijevati tijekom cijele sezone i ne smije se dozvoliti da tlo presuši. Tijekom suhih razdoblja zalijevati s 22 l/m svakoga tjedna.Celer najbolje uspijeva na dubokim propusnim srednje teškim tlima, neutralne reakcije (pH 6,5 – 7,5), bogatim humusom i dobrog kapaciteta za vodu i zrak. Po potrebi u kisela tla se dodaje vapno prije sadnje. Ako ga se ostavi da procvjeta, privući će korisne kukce.Sjemenke celera su sitne i smeđe sa svijetlim žlijebovima, snažnog, aromatičnog i pomalo gorkog okusa.

Primjena: Koristi se kao začinsko bilje i kao aromatični dodatak juhama, salatama, mesnim i drugim jelima.

Napomena: Konzumiranje celera pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Celer sadrži aktine ftalide (supstance koje opuštaju arterijske mišiće), koji šire krvne žile. Izuzetno ljekovita biljka koju je dobro jesti sirovu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.