TERARIJ ZA POČETNIKE

Terarij: napravite svoj mini vrt u staklenci

Brit+Co
28.06.2019.
u 08:30

Terariji su idealni za uzgoj sitnog kućnog bilja, pogotovo ako nemate puno kvadrata na raspolaganju ili ako nemate taj čarobni dodir za biljke

Iako na prvu pomislite na kornjače ili guštere kada čujete riječ "terarij", on se dugo vremena koristi za uzgoj biljaka u kući. Nastao u 19. stoljeću u Engleskoj, prvenstveno se koristio za uzgoj egzotičnog bilja koje voli vlagu i toplinu.

Terarij je specifičan po svojoj funkcionalnosti. Ovaj minijaturni vrt osigurava kružni sustav izmjene tvari: voda iz zemlje dolazi u biljku, koja putem svojih listova isparava vlagu u zrak. Ta se vlaga kondenzirana stijenkama zatvorenog ili poluotvorenog terarija i na taj se način vraća u zemlju.

Osim što izgledaju neodoljivo i vrlo su praktični, terariji nam olakšavaju posao uzgoja bilja jer je zalijevanje svedeno na minimum.

Kako se brinuti o sukulentima?

Maleni mesnati sukulenti i mahovina idealni su "stanovnici" terarija. Zašto ga ne biste sami izradili? Donosimo projekt s bloga Brit+Co koji koristi staklenku s poklopcem.

Potrebno vam je: staklenka, zemlja, biljka, kamenčići, aktivni ugljen, ukrasi po želji te igla za pletenje kojima ćete si pomagati.

Foto: Brit+Co

Staklenku dobro operite i osušite. Na dno postavite kamenčiće, koji imaju ulogu drenaže, a zatim nanesite sloj zemlje.

Foto: Brit+Co

Dodajte tanki sloj aktivnog ugljena koji će se pobrinuti za održavanje tla svježim. Na njega postavite malo mahovine. Ona se koristi kako bi upila eventualni višak vode.

Foto: Brit+Co

Postavite još jedan sloj zemlje i u njega posadite sukulent. Za kraj, ukrastie terarij s komadićem mahovine i dekoracijama poput komada nakita, obojanih kamenčića, perlica, pa čak i igračkama!

Foto: Brit+Co

Terarij postavite na mjesto koje nije na izravnom suncu. Ono bi moglo znatno povisiti temperaturu i "skuhati" biljke. Također, nemojte prerevno zalijevati svoj minijaturni vrt. Ako primijetite previše kondenzacije, jednostavno uklonite skinite poklopac staklenke na pola dana kako bi vlaga isparila.

Foto: Brit+Co

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije