radovi u vrtu

Sad je trenutak za sadnju omiljenih zimskih salata - matovilca i endivije

sadnja salate
Foto: Thinkstock
1/5
17.10.2020.
u 06:34

Ako još niste krajnje je vrijeme za sadnju matovilca i endivije. Saznajte u tekstu kako ih uspješno posaditi i uzgajati

Mjesec listopad, posebno ovako sunčan i topao, za vrtlare nipošto nije mjesec odmora – i dalje se sadi na veliko. Osim branja i skladištenja uzgojenih kultura za zimu te sadnje travnjaka, zimzelenih grmova i drveća, voćki te cvjetnih vrsta (mahom lukovica za proljeće) te još nekih trajnica, postoji puno povrtnih vrsta koje također trebate saditi upravo sada.

Primjerice, špinat, kelj pupčar (prokulice) ali i omiljene zimske salate – endiviju i matovilac. Ne trebate imati vrt da bi vam uspjele – i u vertikalnom vrtu na vašem balkonu ili još bolje mini stakleniku možete imati zdrave zelene listove za ukusne svježe salate koje ćete jesti u nadolazećoj sezoni. Također, matovilac možete kuhati.

Saznajte u nastavku teksta kako ih zasaditi te uspješno uzgojiti.

Foto: pixabay

Matovilac, salata sićušnih i nježnih listova prava je kraljica jeseni i zime kada je riječ o svježem povrću i može podnijeti niske temperature, čak do - 15 °C. No, kada je sadite, bitno je da temperatura ne bude ispod 2 do 3°C. U sebi krije bogatsvo hranjih tvari i klorofila, a usto je i niskokaloričan te lako probavljiva.

Osim u jesen, možete ga saditi i u proljeće. Sjemenke stavite u plodored u rupice dubine tek 1 do 2 centimetra. Neka udaljenost između rupica bude oko 10 centimetara. Matovilac voli sunce i umjereno vlažno tlo. Bitno je kada matovilac naraste i bude spreman za branje, redovito ga prorjeđivati.

Foto: pixabay

Endivija je zelena salata specifična gorkastog okusa, također prepuna hranjivih tvari, minerala i vitamina. Dobra vijest je da se može saditi cijele godine. Postoje razne vrste ove salate, a popularne su kod nas one s kovrčavim listovima. Možete ju sijati pomoću sjemena ili presadnicama.

Ako je riječ o sjemenu, sadite ju u rupama 1 do 2 centimetra dubine i s razmakom do maksimalno 20 centimetara. Redovito zalijevate sjeme dok ne niknu izdanci. Imajte u vidu da endivija ne podnosi tako niske temperature kao matovilac, i da ispod 2 °C neće više rasti. Također, potrebno ju je za vrijeme rasta redovito okopavati kako bi listovi mogli nesmetano rasti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije