LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Urbana farma usred šume nebodera

Vrtovi su namijenjeni prvenstveno osobama treće životne dobi koji bi na taj način sami proizvodile hranu za sebe, vodile zdraviji život te se povezale s prirodom
01. rujna 2016. u 13:15 0 komentara 2157 prikaza
spark urbana farma singapur
Foto: SPARK architects
Pogledajte galeriju 1/6

Koncept zelenih urbanih vrtova sve je maštovitiji te svakim danom saznajemo za nove mogućnosti povezivanja gradskog čovjeka s prirodom. I to upravo zato jer su je beton, staklo i armirane konstrukcije tijekom svih ovih godina istiskivale iz njegova života.

Najnoviji originalan primjer takvog zelenog koncepta jest urbana farma u Singapuru arhitektonskog studija Spark, koji ima svoje podružnice osim u spomenutom gradu-državi u jugoistočnoj Aziji, još i u Šangaju, Pekingu i Londonu.

Temeljna ideja njihova koncepta počiva na tome da se odgovori na potrebe starijeg stanovništva u Singapuru, u kojem će, prema proračunima demografa, do 2030. godine svaki peti građanin biti stariji od 65 godina. Tako se stavlja dodatni pritisak na infrastrukturu u regiji i resurse, koji će biti sve ograničeniji.

spark urbana farma singapur | Autor : SPARK architects Foto: SPARK architects

Svjesni toga arhitekti iz Sparka osmislili su vertikalne vrtove u kojima će stanari na terasama i krovovima zgrada u kojima žive saditi voće, povrće, začine... Za njih to neće biti samo potrebni dodir s prirodom, zemljom i uzgojem kultura koje će upotrebljavati svakodnevno za hranu, nego i prilika da budu zaposleni i nakon odlaska u mirovinu, da žive kvalitetnije i bolje te da razviju duh zajedništva.

spark urbana farma singapur | Autor : SPARK architects Foto: SPARK architects

Projektima stanara-vrtlara upravljao bi profesionalni tim agronoma, a vrtovi bi bili smješteni, osim na krovove, i na donje nivoe stambenih kompleksa. Donji nivoi bili bi javni prostor, dok bi gornji bili privatnog karaktera.

Ovaj projekt, koji u sebi sadrži i komponentu energetske održivosti, odnosno stvaranja energije iz biomase, smatraju u Sparku, mogao bi se lako primijeniti i na druge velike gradove koji imaju iste probleme.

>>Šveđani planiraju gradnju prvih vertikalnih plantaža

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.