anemona

Ako se još niste upoznali s ovom cvjetnicom, vrijeme je da to učinite, ne smetaju joj ni obilne jesenske kiše

šumarica
Flora magazin
18.01.2022.
u 12:45

Ako je zima jako hladna, mjesta gdje su posađene šumarice pokrijte zaštitnim pokrivačem, tresetom ili listincem

Šumarica ili anemona spada u porodicu žabnjaka, Ranunculaceae. Raširena je u šumama mnogih europskih zemalja, Sjeverne Amerike i Japana. Danas je poznato više od 120 kultiviranih sorata šumarice. Ona je trajnica koja se razvija iz gomolja. Visine je od 10 do 20 cm.

Foto: Flora magazin

Cvate u svim bojama u rano proljeće, u ožujku te je tada pravo vrijeme za sadnju. Sade se samo biljke s potpuno formiranim gomoljem, i to na sunčano ili polusjenovito mjesto u humusnu, hranjivima bogatu i propusnu zemlju u kojoj vrlo lako razvija svoje vodoravno korijenje.

Za vrijeme rasta i cvatnje zahtijeva dosta vlage te ju tada treba redovito zalijevati. Kada joj se omoguće idealni uvjeti za rast, vrlo se lako širi, pa se zbog toga sadi kao pokrivač tla. Osim kao pokrivač tla prekrasno djeluje na gredici u kombinaciji s tulipanima, zumbulima i drugim gomoljastim i lukovičastim trajnicama.

Ako je zima jako hladna, mjesta gdje su posađene šumarice pokrijte zaštitnim pokrivačem, tresetom ili listincem.

Anemone danas nudi gotovo svaki vrtni centar. To i nije neobično jer one plijene na prvi pogled, čim ugledamo njihove dopadljive cvjetove na etiketi. Neki su bijeli, neki ružičasti ili ljubičasti, jednostrukog ili dvostrukog vijenca latica. Razlikuju se i prema visini pa tako velik izbor doista pruža velike mogućnosti u uzgoju. Dobro podnose sjenovite položaje. Izdržat će velike količine kiše i vlage i s njima ste mirni sve do mrazova.

Foto: pixabay

Primjena: sade se u kamenjare, na cvjetne gredice u kombinaciji s tulipanima, zumbulima i narcisima, kao pokrivači tla ili za rez

Napomena: Prije sadnje gomolje umočite 24 sata u kantu s vodom. Na taj ćete način lakše prepoznati mala zadebljanja iz kojih će se razviti stabljika.

Komentara 1

MA
Mamacaca
09:25 29.09.2021.

Anemona je predivna, imam je godinama. Samo je morate kontrolisati jer ce preuzeti ceo vrt. Siri se poput korova i prakticno je neunistiva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije