Vlastiti povrtnjak

Stvorite vrt na balkonu u samo par poteza

vrt
Foto: Shutterstock
25.03.2019.
u 09:04

Mnogo biljaka uspijeva u teglama i na malim balkonima, a najzahvalniji su svakako rajčica, patlidžan i papričice.

U današnjemu užurbanom i modernom načinu života pravi je izazov zdravo se hraniti. Gotovo uopće više ne jedemo hranu iz domaćega uzgoja, a kontrola nad onim što se svakodnevno servira na tanjur svedena je na minimum, odnosno gotovo da je i nema. Većina se namirnica kupuje u supermarketima, a tim namirnicama ne možemo sa sigurnošću znati podrijetlo.

Posebice s tim imaju problema ljudi koji žive u velikim urbanim središtima i u zgradama. Oni, naime, jednostavno ne mogu samostalno uzgajati vlastito voće i povrće. Naravno, to je potpuno pogrešno mišljenje jer uzgojiti hranu možete i u svega nekoliko tegli na nekoliko kvadrata svoga životnoga prostora.

Foto: screenshot/facebook

Naime, postoji više desetaka vrsta jestivoga bilja koje možete uzgojiti na jako malome prostoru. Osim toga, oni mogu postati itekako dobra konkurencija klasičnim vrtovima. Iako se na prvi pogled čini da mali balkonski vrt ne može biti uspješan, on u sebi krije mnoge prednosti. Naime, biljke u ovakvome vrtu rast će brže i obilnije u odnosu na biljke iz klasičnoga vrta. Razlog tomu leži u mnogim čimbenicima: pravovremenoj i pravilnoj prihrani i navodnjavanju, u nepostojanju nametnika kao što su ptice, voluharice ili puževi i sl. Upravo zbog toga na balkonu ne biste trebali imati problema s uzgojem salate, češnjaka, rotkvica, tikvica, bobičastoga voća, začinskoga bilja, mahunarki, tikvica, jagoda...

Foto: screenshot/facebook

Međutim, svakako najzahvalnije biljke za rast i razvoj u teglama svakako su rajčice, patlidžan i papričice. Biljke koje zasadite na balkonu mogu vam služiti i kao odlična dekoracija. Naime, kako biste maksimalno iskoristili prostor ispod biljaka, možete posaditi niske mahune oko ruba tegli. Nipošto na svoj balkon ne zaboravite uvrstiti ni salatu koja može izgledati itekako dekorativno na ogradi, posebice ako se odlučite zasaditi sorte različitih boja. Prednost je salate i ta da sezonu uzgoja možete razvući preko cijele godine. Za sličan uzgoj idealne su i tikvenjače koje rastu poprilično dobro kamo god ih posadite.

Foto: screenshot/facebook

Međutim, iako je površina na kojoj se nalaze vaše tikvice manja, nemojte se zavarati mišlju da je o njima potrebno manje brige. Svakako treba imati na umu da ih treba redovito zalijevati želite li kvalitetne i bujne plodove. Uz pravilnu njegu, jedna biljka zelenih tikvica trebala bi tjedno davati čak oko tri ploda. Osim redovitoga zalijevanja, pobrinite se da vaše biljke na balkonu dnevno dobiju barem 8 sati sunca. Kao i većina biljaka, povrće će rasti u bilo čemu. Stoga, ne trebate se ograničiti samo na tegle.

Foto: screenshot/facebook

Pustite mašti na volju i dopustite da vas obuzme inspiracija. Tako, recimo, možete koristiti košare, bačve, stare gume, limene posude i raznorazne kutije. No, za što god da se odlučite, imajte na umu da svaka posuda mora biti dovoljno čvrsta kako bi izdržala težinu zemlje, a kasnije, naravno, i samih plodova. Trebate znati da se zemlja u posudama suši mnogo brže nego zemlja u vrtu i upravo zato je važno često i obilato zalijevanje. Isto tako, iznimno je bitna i drenaža, kako se voda ne bi predugo zadržavala oko korijena biljaka što može vrlo lako dovesti do truljenja. Osim toga, za uspješan povrtnjak na balkonu nužno je češće prihranjivanje od onoga u klasičnome vrtu.

Foto: screenshot/facebook

Stoga je jedna od bitnijih stvari i odabir supstrata koji bi ipak trebao biti nešto kvalitetniji. Bitan je i zaklon koji trebate osigurati svojim biljkama jer i najmanji vjetar može smanjiti prinose za čak 30%. Ovo su samo neki od najvažnijih savjeta za stvaranje vlastitoga vrta na balkonu. Iznimno je jednostavno i, slijedeći ih, više neće biti mjesta izlikama kako nemate kvalitetne i prirodne namirnice na svome jelovniku zato što ih ne možete uzgajati u svom vrtu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije