Vrt zimi

Sjetva povrća u zatvorenom moguća je i ako nemate plastenik

vrt
Shutterstock
11.01.2021.
u 14:17

Povrće koje sada sadimo trebat će kad zatopli presaditi u vrt, a neke će vrste brzo dati i prve plodove

Iako je trenutno u vrtu sezona mirovanja, u vrtu je moguće, ako nema mraza, a tlo je degradirano, prekopavanje ili štihanje te dodavanje organske tvari. S vremenom tlo postaje prirodnije te ga je potrebno manje obrađivati. Dok tlo miruje, možete pripremiti sve za sjetvu u zatvorenom. Za to nije nužno da imate staklenik ili plastenik, moguće je takvu sjetvu napraviti i u šupi ili garaži, u plastičnim čašicama ili onima od siropora. Prvo je potrevni odabrati sorte povrća koje ćemo saditi ili sijati.

Moramo se voditi načelom plodoreda da tlu vratimo vitalnost. Dubina sijanja i sađenja treba biti nešto dublja jer pod djelovanjem niske temperature tlo često zna „izbaciti“ biljke zbog promjene agregatnog stanja vode. Također bismo trebali biti oprezni pri zalijevanju biljaka. Uglavnom nije potrebno zalijevanje. Ako je nužno, onda biljke zalijevamo kada temperatura nije niža od 2 do 5 stupnjeva.

Foto: screenshot/facebook

Odlične biljke za uzgoj usred zime su matovilac, salata ili mladi luk. Ako ste ujesen sijali vani, biljke su dovoljno snažne i ne treba im dodatna zaštita. Tu je i snježni pokrivač koji služi kao izolator od niskih temperatura. Isto tako održava vlagu u tlu. Ako nema snijega, često se dogodi da biljke stradaju u slučaju pojave vrlo jakih mrazeva (ispod -15 stupnjeva). Na proljeće zagrijavanjem tla i dolaskom sunca biljke se polako bude te počinju intenzivno rasti i razvijati se.

Foto: screenshot/facebook

Kod povrća uglavnom sadimo češnjak i luk te sijemo salate (posavka, zimska crvena i sl.), matovilac i radiče. Uz to možemo sijati zimski grašak, ponegdje blitvu i špinat. Vrijeme sijanja ovisi o položaju. U mediteranskom dijelu povrće počinjemo uzgajati puno ranije. Također, u vrt trebamo uvrstiti i dijelove s cvjetnicama i grmovima koji će privući mnoštvo korisnih kukaca raskošnim cvjetanjem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije