Iskoristite prostor

Sanjate savršeno dvorište? Uz ove trikove i vi ga možete imati!

Shutterestock
15.04.2020.
u 07:00

I najmanji prostor svog dvorišta možete iskoristiti kao mjesto opuštanja te ga prilagoditi uzgoju povrtnica i cvijeća

Nemate prostora, a želite napraviti prekrasan vrt u kutu dvorišta ili terasi? Nije nemoguće, štoviše ponekad takav vrt, u kombinaciji s voćem, povrćem i cvijećem izgleda i bolje nego veliki neuređeni vrt. Najvažnije je odabrati lokaciju. Pokušajte procijeniti nalazi se upravo taj kut na kraju dvorišta na južnoj, jugoistočnoj ili jugozapadnoj strani.

Foto: screenshot/facebook

Važno je napomenuti kako briga za mali vrt često zahtijeva više truda i energije od velikog vrta jer ipak morate paziti na odabir lokacije, odabir biljaka te kako najbolje iskoristiti prostor da sve stane, a da biljke neometano rastu.

– Možda je zbog lakše kontrole uzgoja i pravovremenog djelovanja u vrtu najbolja organizacija na uzgoj na gredicama i to tako da su gredice širine do 1,2 m, a dužine do 2,5 m. Unutar tih dimenzija mogu se uzgojiti gotovo sve povrtnice za mali vrt. Znači, lisnate kulture, zeljarice, korjenaste povrtnice i plodovite. Najbitnije je dobro pripremiti tlo i posvetiti mu posebnu pažnju. Pognojiti ga kompostom, dobro ga usitniti i prorahliti – objašnjava agronomkinja Ksenija Piršljin s ekoimanja Zrno.

Foto: Shutterstock

Nadalje, morate računati na to da jednostavno nije moguće posaditi i uzgojiti svaku vrstu povrtnice jer bundeve, tikvice ili krumpir zauzimaju previše prostora. Što se voća tiče, kupine ili maline zahtijevaju uzgoj na većim površinama pa njih isključite iz svog izbora.

Neka to budu kulture koje koriste više vertikalni uzgoj nego horizontalni. Zato su preporučljivi blitva, špinat, kovrčavi kelj, salata, mrkva, daikon, celer, a od plodovitih kultura paprika, rajčica, krastavci... Od voća neko bobičasto voće, primjerice aronija, borovnica ili slična grmolika kultura koja na maloj krošnji daje puno bobica

Prilikom izrade vrta nemojte zaboraviti ni na tlo koje mora biti dobro razrahljeno i pognojeno. – Isto tako treba osigurati dovoljne količine vode za period kad biljčice rastu i razvijaju se te formiraju cvijet i plod – napomenula je gospođa Piršljin. Najvažnije od svega, ne smijete zaboraviti i na mogućnost pojave bolesti ili štetnika koji mogu uništiti vrt unatoč uloženom trudu. Zato posadite i manju količinu biljaka mamaca kao što su kamilica ili bijela loboda kako bi vaše biljke uspjele te biste kasnije brali plodove svoga rada. Što se održavanja tiče, potrebno je često provjeravati uspijevaju li biljke jer, ako neko od sjemena ne izraste kako bi trebalo, izgubit ćete prostor koji ste mogli namijeniti nekoj drugoj biljki.

1/16

Zalijevanje je možda i najvažnija stvar jer je povrtnicama i cvijeću potrebna voda kako bi nesmetano rasli. Cvijeće, voće i povrće ne treba zalijevati prečesto, ali je važna količina vode. Nadalje, posebno je važno izbjegavati zalijevanje u vrijeme dnevnih vrućina, odnosno proces dodavanja vode tlu najbolje je odraditi rano ujutro (prije potpunog izlaska sunca) ili predvečer kada su sunčeve zrake već na zalasku. No, kako bi vaš vrt dobio prekrasan izgled, uključite i ponešto cvijeća. Najbolje je odabrati ruže koje su vrlo otporne na štetnike i bolesti, ali ih uvijek možete postaviti da rastu uzduž ograde uz koju ste postavili vrt.

Također, lavanda je odličan izbor jer uglavnom raste u visinu pa tako zauzima manje prostora u širinu vrta, a očarat će vas svojim mirisom te će vrt imati dodatnu čar. Možete pokušati i s ukrasnom kaduljom te biljkama u obliku zvijezda kao što je aster ili zvjezdan, a te nježne i zanimljive boje stvorit će poseban ugođaj

Nakon što ste sredili tlo, posijali sjeme te uzbudljivo čekati da vaše biljke niknu, zabavite se malo i uređenjem prostora oko vrta. Dodajte stolove, stolice ili klupice, a svaki prostor možete namijeniti i svojim najmlađima uz pomoć pješčanika ili tobogana. Iako mali vrt zahtijeva dosta truda, rada i volje, jednom kada uspije, razmišljat ćete samo o tome kako je to najbolje mjesto za opuštanje i obiteljsko druženje. I ne zaboravite, s dolaskom hladnijih dana, adekvatno zaštititi nasade, ali i vrtni namještaj, koji, ovisno o materijalu od kojeg je načinjen, valja adekvatno skladištiti ili prekriti zaštitnim slojevima. Najdelikatnije je drvo, stoga ga sklonite na sigurno prije sezone kiša.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije