LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Oko uzgoja bonsaija ne treba raditi famu, ali treba se naoružati strpljenjem

Vrijeme potrebno za napredak drveta bonsaija mjeri se godinama, čak i desetljećima stoga je to hobi samo za one strpljive
08. siječnja 2016. u 13:07 0 komentara 633 prikaza
bonsai
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Bonsai je u doslovnom prijevodu stablo u posudi. Zemlja porijekla mu je Kina, ali svjetsku slavu priskrbili su mu pedantni Japanci kad su ga prigrlili i razvili svoj prepoznatljiv smjer i stil bonsaija. “Japanski” perfekcionizam pretočen je na bonsai u potpunosti, što je pojedine primjerke učinilo svjetski poznatim stablima.

Razmišljate li i vi o tome da svoj interijer oplemenite ovim efektnim minijaturnim stabalcem, trebali biste uvažiti savjete stručnjaka. Luka Musić, mag. agr., tvrdi da, kad je riječ o ovoj biljci, ne treba stvarati posebnu famu, no neka pravila treba znati.

Napominje da je svaka radnja na drvetu za ovu biljku stresna i treba joj vremena za oporavak. Vrijeme potrebno za napredak drveta bonsaija mjeri se godinama, čak i desetljećima. Upravo je ljudski faktor, posebice strpljenje, presudan u uspješnom uzgoju bonsaija. Bonsai se može dobiti iz reznice, sjemena, ukorjenjivanjem, iz biljke iz rasadnika i iskapanjem primjerka iz prirode. U vegetaciji se zalijeva najmanje jedanput dnevno. Također, kao uostalom i kod svake ostale vrste, treba voditi računa o potrebi biljke za vodom, zrakom, hranidbom i svjetlom. Pazite na sunce i sjenu, ljetne i zimske temperature, zaštitu od nepogodnih vjetrova. Što još valja znati o uzgoju ove atraktivne biljke, doznajte u novom broju magazina Living!

Osim vodiča o bonsaiju, za urbane vrtlare tu su i savjeti kako njegovati jako skupe biljne vrste. Na stotinu raskošnih stranica desetog izdanja Livinga zavirite u dva senzacionalna zagrebačka interijera, doznajte kako napraviti “makeover” interijera rasvjetom, a u gastrorubrici iskušajte recepte za neobične, ali hranjive juhe te za najukusnije namaze koje možete napraviti u kućnoj radinosti. Naravno, tu su još stotine inspiracija, sitnica, vodiča, savjeta stručnjaka koji će vam pomoći da svoj dom i život učinite ljepšim.

Ne propustite novi broj Livinga na svim kioscima za samo 14 kuna!

Living 10 | Autor : Living Foto: Living

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.