LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Okućnica

Koje materijale odabrati za izradu vrtnih staza

Bez staze, kažu stručnjaci, nema ni vrta nego je to samo okućnica. Topli dani koji slijede idealna su prilika da napravite vrtnu stazu
16. ožujka 2020. u 11:31 0 komentara 8117 prikaza
vrtne staze
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/4

Iako su i dekorativne, vrtne staze ponajprije gradimo kako bismo lakše prolazili kroz vrt, primjerice od terase do sjenice ili bazena, od kuće do vrta ili cvjetnjaka. Prije gradnje, prvo što treba odrediti je njihova širina, a ona će ovisiti o namjeni. Koja god ona bila, ne bi trebale biti ni preuske ni preširoke, a najvažnije je postići dobar omjer između zelene površine i staza.

– Vrtne staze u okućnici najbolje je graditi nakon što su gotove sve krajobrazne građevine, poput vrtne kućice/spremišta, ljetne kuhinje, eventualno bazena, sunčališta te kad su napravljene i određene zone u okućnici poput parkirališta, dječjeg igrališta, prostora za sušenje rublja, povrtnjaka ili kompostišta – objašnjava Davorka Mališa, krajobrazna arhitektica, kako uopće početi planirati vrtne staze.

vrtne staze | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Sljedeći je korak izbor materijala. Pri njegovu odabiru, preporučljivo je napraviti poveznicu s materijalima od kojih je građena kuća, ograda ili bilo koji drugi konstruktivni element koji imamo u vrtu, primjerice sjenica.

Što manje materijala

Najčešći su materijali kamen, cigla, šljunak, pijesak ili drvo, a zanimljivo izgleda i kombinacija materijala. Ipak, u tim kombinacijama ne treba pretjerivati – ponajbolje je koristiti dva, najviše tri različita materijala. U obzir valja uzeti kontekst u kojem se kuća i eksterijer nalaze kako bi se stvorio sklad pa je preporučljivo koristiti tradicijske materijale.

vrtne staze | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Staze, velike ili male, široke ili uske, ravne ili zakrivljene stvaraju vizualnu perspektivu koja se uvijek mijenja ovisno o mjestu s kojeg se gleda. Dakle, percepcija prostora koju staze daju važan je aspekt u osmišljavanju vrta.

Hit je “stepping stone”

– Najtraženije su vrtne staze koje se lako održavaju. Najčešće su to jednostavno opločene kamene staze ili staze zarubljene kamenim rubnjacima i ispunjene kamenom frakcijom. U posljednje vrijeme u krajobraznom projektiranju i uređenju hit su tzv. stepping stone staze, tj. niz kamenja ili kamenih ploča poredanih u nizu. Te staze jako efektno izgledaju – naglašava Davorka Mališa.

vrtne staze | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Drvo se često koristi za staze oko bazena i sunčališta jer i u trenutku kad sunce zaprži po takvim se stazama može hodati bos. Nedostatak drva kao materijala jest potreba za njegovim redovitim održavanjem i tretiranjem specifičnim proizvodima kako se ne bi oštetilo. Ako je izbor pao, primjerice, na drvene panjeve, najbolje je odabrati bukove.

Za kamene staze valja izbjeći svijetao i jako gladak kamen jer odražava sunčane zrake i može biti sklizak.

vrtne staze | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Gotovi betonski elementi zahtijevaju dobru drenažu. Ako se za vrtne staze koristi kamene oblice i različite vrste šljunka, one najlakše izravnavaju neravno zemljište, ali veliki je nedostatak takvih staza njihovo čišćenje.

Zimi se vrtne staze ne smiju zasipati solju jer to šteti bilju.

vrtne staze | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

skandinavski stan OLIČENJE STILA Ovo je najbolje organiziran prostor koji smo vidjeli. U 47 kvadrata stalo je - sve! puzavac U ZADNJI TREN Želite prekrasnu cvjetnu ogradu na balkonu ili u vrtu? Zasadite penjačicu! Mala škola uređenja Terase i balkoni produženi su dnevni boravak, stoga ih upravo tako i uredite – da stilski odgovaraju interijeru

Funkcionalnost

Kod “stepping stone” staza treba pri projektiranju i uređenju itekako obratiti pozornost na udaljenost između kamenja da bi staza bila funkcionalna, a koračanje njome jednostavno i lako

Oprez s ciglom!

Staze od starih cigli povoljno su rješenje, no važno je dobro pripremiti tlo te cigle ukopati u pijesak ili šljunak. Nedostatak je što se lako uhvate “alge” ili mahovina pa takve staze znaju biti skliske

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.