LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Oaza usred Pariza: Luksemburška palača s vrtom

Upravo su ovaj park korisnici stranice za putnike-namjernike Trip Advisor proglasili najboljom prirodnom atrakcijom Pariza, unatoč činjenici što se ne radi o službenom botaničkom vrtu glavnog grada Francuske
01. srpnja 2019. u 09:22 0 komentara 687 prikaza
Foto: Shutterstock

Pariz je grad mnogih parkova i vrtova koji pozivaju na boravak. Jedan od takvih neodoljivih oaza je u Luksemburška palača s vrtom. Čuvena je barokna palača izgrađena sredinom 17. stoljeća kao kraljevska rezidencija regentice Marije de Medici (majke Louisa XIII. od Francuske).

Iz južnog dijela palače izlazi se u Luksemburški park – veliki javni park koji se rasprostire nad 25 hektara zemlje. Najprepoznatljiva slika palače i parka je upravo vizura slikana ispred jezerca koje je uvijek ispunjeno dječjim jedrilicama. Danas je izvorna palača znana kao Mali Luxemburg jer je sagrađena veća palača, koja je na kraju postala središtem Senata.

 | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook Fontana Medici

Za razliku od mnogih parkova, koje su preuzeli turisti i prodavači suvenira, u ovom vrtu nema užurbanosti, hektičnosti i strke. Tamo i Parižani i turisti dolaze odmoriti se od užurbanog života, sjesti i leći na travu, čitati omiljeno štivo u hladu drveta ili jednostvno popiti dobru francusku kavu u ugodnom društvu.

Vrtom dominiraju mnogobrojne fontane i spomenici, među kojima se ističe umanjena replika Kipa slobode, autora Frederica Bartholdyja.

 | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook Umanjen Kip slobode Frederica Bartholdyja, koji je kreirao i "veliki" Kip slobode u New Yorku

Upravo su ovaj park korisnici stranice za putnike-namjernike Trip Advisor proglasili najboljom prirodnom atrakcijom Pariza, unatoč činjenici što se ne radi o službenom botaničkom vrtu glavnog grada Francuske.

Zavirite u našu foto-galeriju:

1 / 12
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.