KOLORISTIČKI RAJ

Nećete im moći odoljeti: tri egzotična grma za vaš vrt

egzotika u vrtu
Foto: Thinkstock
28.02.2020.
u 07:00

Htjeli biste imate nešto posebno u svojim teglama ili se oprobati u nekim novim vrstama? Predlažemo vam tri biljke koje će cvasti tijekom ljeta i jeseni

Često izbjegavamo egzotične vrste kada je sadnja cvijeća u pitanju, jer smo uvjereni da će nam teže poći za rukom uzgojiti ih nego one popularne i uvriježene u našem podneblju.

Pa ih onda obično sa zanimanjem gledamo u drugim vrtovima, na internetu ili proučavamo u knjigama i priručnicima, diveći im se sa strane. Možda je sada pravo vrijeme da se okušate u njihovu uzgoju. Prije nego krenete, nadahnite se našim prijedlozima te se svakako raspitajte koje vrste bi bile najbolje s obzirom na uvjete koje imate u svome vrtu odnosno balkonu.

Foto: pixabay

NEBESKI BAMBUS - Nandina (lat. Nandina domestica) ili nebeski bambus je grm s prekrasnim listovima i crvenim bobicama, koji ponajmanje veze ima s bambusom, osim što joj listovi nalikuju na tu tropsku biljku. Ako ste u krajevima gdje temperatura ne silazi ispod -5, slobodno ju možete ostaviti da prezimi vani. U suprotnom, unesite ju unutra. Mnogi je pozicioniraju pored ulaznih vrata jer smataju da donosi sreću, a usto su i simbol prijateljstva.

Naročito je popularna u japanskim vrtovima, ali može uspjeti bilo gdje. Njezini listovi u jesen će poprimiti crvenkasto-smeđe-zlaćane tonove, dok će u ljeto cvasti u prekrasnim crvenim bobicama koje tvore divan kontrast sa zelenim listovima.

Voli sunčane položaje, ali će se dobro snaći i u polusjenovitima. I računajte s tim da može doseći visinu i do 2 metra!

 

Foto: pixabay

PLUMERIA - Tropski listopadni grm (lat. Pulmeria obtusa) s prekrasnim bijelo-žutim cvjetovima koji još poznajemo pod nazivom frankopanka ili frangipani. Osim bijelih, cvate i u ružičasto-narančastim i crvenim cvjetovima. Grm može narasti i do dva metra tako da možete od njega napraviti, s obzirom na vrstu i orezivanje i mini drvce.

U kasnu jesen i preko zime ostat će bez listova, a u proljeće će ponovno zazelenjeti te cvasti tijekom cijeloga ljeta. Možete ju uzgajati i u teglama, samo što je u tom slučaju zemlju dobro pomiješati s pijeskom ili tresetom, jer voli propusno tlo.

Da bi cvala, potrebna joj je vlaga, pa je dobro tijekom ljeta je prskati ili je saditi uz umjetno jezerce ako ga imate u vrtu. Uspjeva na osunčanim mjestima, ali ne i na direktnom suncu, pa je pozicija u kojoj je dio dana u polusjeni za nju idealna.

 

Foto: pixabay

SOBNI JAVOR - Biljku prekrasnih zvonastih cvjetova (lat. Abutilion hibrida) čije se latice vješto preklapaju jedna preko druge možete uzgajati i u teglama, a ne samo u vrtu. Preko zime ih prenesite ukuću jer ne podnosi niske temperature. Riječ je o poluzimzelenom grmu koji spada u obitelj sljeza i za kojeg nećete morati dugo čekati da naraste.

Cvjeta od lipnja do jeseni, a najbolje uspjeva na sunčanim pozicijama i ako ima dovoljno prostora oko sebe. Ako je na direktnom suncu, zalijevajte je svakodnevno, ali ostatak vode u podmetaču obavezno izlijte nakon zalijevanja.

Ako cvijetovi učestalo opadaju ili su opušteni, to je znak da biljku trebate češće zalijevati i da ju već dugo niste prihranili.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije