LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

7 biljaka koje će vaš komadić svijeta učiniti rajskim vrtom

Pripremite se na vrijeme za sadnju cvjetnih vrsta u svome vrtu ili na balkonu. Neka vam inspiracija bude naših nekoliko prekrasnih prijedloga
19. srpnja 2019. u 07:15 1 komentara 29273 prikaza
vrt
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/2

Ako ste dovoljno sretni da imate vrt svoj vrt, u jednom njegovu dijelu svakako napravite cvjetnjak. Ako ipak niste te sreće, i veće cvjetne vrste i grmove možete uzgojiti na balkonu i to u teglama koje moraju biti većeg volumena kako bi se korijen biljke mogao širiti, a listovi i cvjetovi biljke rasti.

Većinu cvjetnih vrsta koju vam predlažemo vjerojatno ste vidjeli na slikama ili u drugim vrtovima. No, nije nimalo nemoguće da isto tako uspješno procvjetaju i u vašem eksterijeru.

cv8ijeće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Hibiskus

Hibiskus je zeljasta cvjetnica koja pripada obitelji sljezovki. U prirodi oni dolazi u mnogo varijanti, a karakteriziraju ih veliki tamno zeleni listovi i lijepi cvjet sa pet latica. Iz središtu cvijeta izlazi spektakularni stup na kojem su prašnik i tučak. Postoje različite boje hibiskusa - ljubičasta, žuta, narančasta. Hibiskus je jednogodišnja biljka i lako prilagodljiva pa će uspjeti čak i cvjećarima početnicima.

cv8ijeće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Oleander
Oleander je jedna od najčešćih biljaka u mediteranskom području. To je zimzeleni snažan grm, koji cvate cijelo ljeto i intenzivno miriše. Zahtjevaju malo njege. Listovi su ovalnog oblika, tamno zeleni, s malo kožnate teksture. Ne vole hladnoću i treba ga čuvati od mraza. Može se uzgajati i u velikim lončanicama.

cvijeće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Fuksija

Fuksija raste u grmovima i vrlo je cijenjena zbog svog gustog lišća intenzivne zelene boje. Cvijet izgleda poput naušnice. Voli propusno tlo. Grmovi fuksije sade se kad prođu mrazovi.

cv8ijeće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Rododendron

To je prilagodljiva biljka sa sjajnim zelenim listovima. Grm rododendrona može narasti i do nekoliko metara visine. Izvorno je cvijet ljubičast, ali postoje i mnogi hibridi. Posebno su popularni intenzivno crveni.

cv8ijeće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Kamelija

Kamelija je i nama draga biljka koju često susrećemo u vrtovima. Njezini cvjetovi su obično ružičaste ili bijele boje, ali postoje neke sorte s crvenim cvijetom i žuti cvijet, a listovi su debeli, tamni i pomalo kožnati.Ne zahtijeva puno i bujno cvjeta. Ne voli hladnoću.

cv8ijeće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Jasmin

Intenzivnog mirisa, cvijet je zvjezdastog oblika. Postoji 200 različitih vrsta. Jasmin je jednostavan za kultiviranje.

cv8ijeće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Hortenzija

Vrlo prilagodljiva pa stoga i savršena za naše vrtove. Cvjetne lopte mogu se naći u različitim bojama, što često ovisi o vrsti tla i činjenici je li hortenzija posađena na sjenovitom ili sunčanom mjestu.

>> Do vlastitih začina uz jednostavna pravila uzgoja

  • Avatar dras32
    dras32:

    Bezveze vam je članak jer niste napisali ništa o staništima pojedinih biljaka, pola od nabrojenih biljaka ne toleriraju sunčane pozicije i treba im bar pola dana sjene. Nije svejedno gdje se što sadi, ljudi koji imaju sunčane pozicije u vrtu, ... prikaži još! pola biljaka im ne bi uspjevalo. Vrtlari kažu...prava boljka na pravom mjestu.