Radovi u vrtu

Ako još niste krenuli sa sadnjom saznajte sve o idealnoj pripremi tla, u vrtu ili teglicama

vrt
Foto: Shutterstock
18.03.2022.
u 10:37

Za uspješno vrtlarenje i uzgoj voća dobro je poznavati karakteristike tla na kojem se biljka sadi, ali i posebne zahtjeve određenih biljaka. Tako će uspjeh biti veći

Za bilo kakvu sadnju moramo pripremiti tlo jer o kvalitetoj pripremi ovisi i uspjeh našeg posla. U našim krajevima razlikujemo nekoliko vrsta - pjeskovito, glinasto i ilovasto tlo. Nisu sva tla jednako kvalitetna. Najpogodnije tlo za sadnju, tvrde agronomi, ilovasto je tlo i to ponajprije zbog svoje mrvičaste strukture. Pjeskovita tla su rahla, ali brzo gube vlagu, dok je najnepogodnije glinasto tlo. Ono je zimi jako ljepljivo, za toplijih dana grudasto i “teško”.

Foto: pixabay

- Svaka kultura ima svoje zahtjeve koja valja uvažavati. Najvažnije je da se tlo za sadnju kvalitetno pripremi te prihranjuje tijekom vegetacije - ističe mr. agronomije Marina Antolović iz Vrtnog centra Viškovo. Nadalje ističe kako je dobro držati se plodoreda. To je jedna od najvažnijih mjera sprečavanja pojave različitih bolesti i nametnika. Ako se oni i pojave, najbolje je potražiti stručnu pomoć, a ne koristiti fungicide i insekticide na svoju ruku. Za sve koji tek otkrivaju čari rada na zemlji dobar je savjet odnijeti zemlju na analizu u jedan od hrvatskih laboratorija koje je provode. Ondje će stručnjaci, uzimajući sve relevantne faktore, najbolje procijeniti kako pomoći tlu. Cijena je analize od 100 do 750 kuna. 

Foto: screenshot/facebook

VOĆE

Voćke je najbolje saditi tijekom faze mirovanja jer ima povoljnije uvjete za ukorjenjivanje i razvoj korijena. Sadimo li u starom voćnjaku, najbolje je iskopati jamu duboku između 60 i 80 cm, promjera jedan metar. Podižemo li novi voćnjak, površinu najprije treba raskrčiti. Neravnine, depresije i izbočine valja izravnati kako bi se osiguralo otjecanje suvišne vode. Valja raskrčiti i kamenje. To je preduvjet za daljnju pripremu tla. 

Foto: pixabay

Novi voćnjak traži obavljanje i nekoliko zahtjevnih radnji, primjerice, od podrivanja, tanjuranja, gnojidbe, oranja, zatvaranja brazda do završnih priprema i razmjeravanja. Za te radove treba koristiti različite strojeve. Valja voditi brigu i o nagibu terena. Naime, ako ima nagib veći od 10 posto, potrebno je napraviti tzv. terasiranje voćnjaka. Ono će spriječiti eroziju zemlje i ispiranja potrebnih hranjivih tvari.

vrt
1/12

Novim zasadima voćaka važno je osigurati i dovoljno vode, posebno ako je vrijeme suho. Važno je voćke zaštititi od glodavaca koji vole grickati njihovo korijenje i koru. Voćar se mora pobrinuti da voćka bude zaštićena od korova. da ima dovoljno svjetla i prostora za razvoj. Za mladu voćku korisno će biti postaviti mlač, jer će čuvati vlagu, držati potrebnu temperaturu zemlje, popraviti strukturu zemlje i osigurati kvalitetnije plodove.

POVRĆE

Rajčica je jedna od najčešćih povrtnica u vrtovima. Zahtijeva temperature od 18 do 22 °C, mnogo svjetlosti i relativnu vlagu od oko 65 posto. Tlo za uzgoj mora biti rahlo, blago kisele reakcije pH 6,0-6,5. Vrijeme sadnje ovisi o regiji. Sadnja se obavlja u razmaku od 80 x 40 cm. Važna je prihrana tijekom vegetacije. U plodoredu rajčica kao prethodnu kulturu zahtijeva salatu, špinat, mladi luk, a nikako papriku, patlidžan i krumpir.

Foto: screenshot/facebook

Paprika traži puno topline, idealne temperature su 22 - 25 °C. Najbolje uspijeva na humusnim rastresitim tlima pH reakcije od 6,0 do 6,8. Paprika iz tla iznosi velike količine dušika, fosfora i kalija te je kod pripreme tla potrebna pojačana gnojidba istim. Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od mrazova. Razmak sadnje je 30 x 70 cm. Dobrodošli predusjevi su kulture iz porodice mahunarki

Za krastavce optimalne temperature za rast i razvoj su između 25-27 °C te zahtijevaju dosta vlage u tlu i zraku. Najbolje uspijeva na dubokim, plodnim tlima neutralne ili blago kisele reakcije (pH 6,5). Također ih je potrebno prihranjivati i zalijevati ovisno o vremenskim prilikama. Plodored je svakako mjera koje se moramo držati, a krastavac je najbolja predkultura za rajčicu, kupus i papriku.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije