LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Šest savjeta kako uspješno uzgojiti gerbere u tegli

Uz ruže i karanfile, jedno od najpopularnijih vrsta rezanog cvijeća sve češće se uzgaja i kao sobno bilje. Također će uspješno rasti i vani – na balkonu, vanjskoj prozorskoj dasci...
30. travnja 2018. u 06:09 1 komentara 29168 prikaza
gerber
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/6

Ne samo oblik nego i prekrasne latice u raznim bojama – crvenoj, bijeloj, ružičastoj, žutoj... ono su što gerber čini posebnim cvijetom i objašnjava njegovu popularnost. Gerber dolazi iz Afrike i tropskih dijelova Azije te postoji više od 100 njegovih vrsta.

Zbog velikih bujnih i brojnih listova ponekad se, zasađen u tegli, doima kao mali grm. Naraste maksimalno do 40 centimetara.

Već nekoliko godina u modi su gerberi posađeni u teglama, dok su prije dominirali i bili uglavnom korišteni kao rezano cvijeće i sastavni dio većine buketa i aranžman. Vjerojatno niste znali da je gerber peti najčešće korišteni rezani cvijet na svijetu. Ispred njega su – ruže, krizanteme, karanfili i tulipani. No, mnogima ne polazi za rukom uzgojiti gerbere posađene u zemlji, pa odustaju od njihova uzgoja u domu ili na balkonu.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uspijete uzgojite gerbere kao sobnu biljku. Odlučite se se za onu najpopularniju vrstu, gerbera jamesonii, koja je manja od uobičajenih vrsta.

gerberi u tegli | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

1. Bolje će uspijevati ako tegle umjesto u interijeru, držite vani, ali nipošto na direktnom suncu. U svakom slučaju neka mjesto bude sunčano i toplo.

2. Ako ga uzgajate u interijeru, kao sobnu biljku, temperatura ne treba biti visoka, dovoljno je da mjesto bude sunčano. Inače, osim u tegli, gerber možete saditi u kamenjaru ili vrtnim gredicama.

3. Redovno ga i obilato zalijevajte, naročito u ljetnim mjesecima – pazite da zemlja uvijek bude vlažna. Također, možete prskati i listove.

4. Zemlja u koju ga sadite neka bude drenirana, tako da bude propusna za suvišnu količinu vode.

5. Budite ažurni i u prihranjivanju i činite to otprilike svaka dva tjedna. U zimskim mjesecima cvijet ne treba gnojiti.

6. Kako bi bolje uspijevao, potrebno je redovito skidati ocvale listove, kako bi mogli izrasti novi.

gerberi u tegli | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

>>Tegla za bilje sa stilom i domaćim dizajnerskim potpisom

  • vjerainada:

    Ovo je odlična ideja, jako volim gerbere. To je predivno cvijeće koje bi svatko volio uzgojiti u kući. Znate možda gdje se mogu nabaviti sadnice? Hvala i lijep pozdrav!