Idealan doručak: ova zdrava žitarica prevenira niz ozbiljnih bolesti
Biokemijski i nutritivno-prehrambeni sadržaj čini ječam idealnom prirodnom namirnicom koja uistinu može biti lijek
Komentari 6
Sto ne rece nacin pripremanja, inace, slazem se sa svim recenim. Pozz. Beograd.
A koliko ječam i ima li uopće rezistentnog škroba i je li mu uopće, a i nama, potreban? Nikad neznam jesam li ga dovoljno skuhao.
Besmislice! Glavni sastojak žitarica je škrob, dakle šećer. Šećer u bilo kojem obliku ozbiljnno šteti ljudskom organizmu. Moguće je da su ječam uzgajali još prije 5000 godina, ali prije 10000 tisuća godina sigurno nisu. Što su ljudi jeli prije razvoja poljoprivrede? Ono što su ulovili - divljač, ptice, ribu, mlijeko i krv - i ono što su ubrali - samoniklo bilje i sezonske plodove . Žitarice i ono što se iz njih radi (kruh, tjesto, žganci) najgora su moguća hrana. Kolesterol u krvi vam raste jer jedete ugljikohidrate. Šećer uzrokuje kardiovaskularne probleme i demenciju. Jedite mast lopatom i nikada nećete imati takvih problema. Jedite sir, jaja, meso, ribu, salate, lisnato povće... Izbjegavajte slatko voće. Ne pijte sokove ni pivo, ali priuštite si malo suhog vina. I pokoju rakijicu. Dr. Atkins je toga bio svjestan još 70-ih ali prehrambena industrija mu nije dala da diše. Nova generacija znanstvenika razgrće te obmane, ali sve to sporo dolazi do ljudske svijesti.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Onaj tko nije probao zagorski ričet, ne zna što je vrhunski obrok. Dovoljno je skuhati ječam i grah, dodati malo salate ili nekoga drugoga povrća, limuna i ulja (kruh i meso samo kvare dojam). I da prste poližeš! To je prvorazredni obrok koji vraća snagu. Inače, jedini ječam koji vrijedi jest onaj od punoga zrna, a sve prerađevine treba baciti svinjama. Čak i one koje dolaze od ekološkoga ječma.