Stručni savjet

Mislite na rasvjetu, tri ključna koraka za dobru atmosferu, za svaku prostoriju

shutterstock
10.03.2022.
u 10:28

Neke prostorije, kakva je kuhinja, zahtijevaju rasvjetu koja pruža direktnu svjetlost dok dnevne sobe recimo, traže indirektan izvor svjetla

Jedan oblik, ali i vrsta osvjetljenja jednog ravjetnog tijela ne mora funkcionirati u svim prostorijama, navodi bhg.com koji su za odabir odgovarajućeg tijela odlučili upitati stručnjake. 

Kuhinja

Kuhinje velikih dimenzija zahtijevaju čak nekoliko izvora svjetlosti. Centralna rasvjeta može biti luster ili par zidnih ravjetnih tijela koji će djelomično osvjetljavati prostoriju, no iznad kuhinjskih elemenata ili kuhinjskog otoka istaknite direktnu rasvjetu.

Viseća rasvjetna tijela popularna su kod dizajniranja kuhinje te se nerijetko smještaju direktno iznad otoka, no funkcionalna su i ugradbena rasvjetna tijela ispod kuhinjskih ormarića.

Foto: shutterstock

Blagovaonica

Zbog toga što je blagovaonica prostor u kojem se ljudi druže i u kojem teku razgovori, tamna i zagasita rasvjeta nije dobar odabir. 

S druge strane odabrati bi trebali stropnu rasvjetu, a birati možete između ugradbene rasvjete ili pak okruglih modela rasvjete koja podjednako rasprostire svjetlost. 

Naposljetku, ako želite da vaša rasvjeta bude i dekoracija doma, odaberite intrigantan luster, no prilikom postavljanja istoga vodite se pravilom da mora od stola biti udaljen 80 centimetara. 

Dnevna soba

Mulifunkcionalnost dnevne sobe mora istaknuti i jednako funkcionalna rasvjeta, a dobar odabir stropni su reflektori. Ovakva rasvjeta, bez obzira na to nalazi li se nanizana na jedno tijelo ili je tijelo sama za sebe, omogućuje promjenu položaja rasvjete, a s time i jačinu svjetlosti.

Kupaonica

U kupaonici bi trebali izbjegavati rasvjetu koja baca svjetlost direktno na zrcalo jer će u takvim slučajevima nastati neželjene sjene. Umjesto takve rasvjete, odaberite viseća rasvjetna tijela ili pak smjestite zidnu rasvjetu sa svake strane zrcala za uravnoteženiju raspodjelu svjetla.

Foto: shutterstock

Hodnik

Kao tranzicija između prostorija, hodnici ne zahtijevaju određena rasvjetna tijela. Tako za hodnik možete izabrati okrugla stropna rasvjetna tijela ili pak bilo koju drugu zidnu rasvjetu koja pruža indirektnu svjetlost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije