Mala škola uređenja

Zid od cigle ukras je sam po sebi, izbjegnite ove pogreške koje mnogi rade!

11.04.2021.
u 07:00

Na tržištu možete naći keramičke pločice koje imitiraju opeku. Ako se odlučite za tu varijantu, pripazite da podloga za pločice bude suha i ravna

Opeka ili cigla jedan je od najstarijih građevinskih materijala koji datira još iz doba Mezopotamije. S obzirom na visokokvalitetna izolacijska svojstva opeke, možemo slobodno reći da je ona nezamjenjiv građevinski materijal kako za gradnju vanjskih tako i unutarnjih zidova.

Velika prednost cigle je ta što se proizvodi od prirodnog materijala (gline) te je stoga kao materijal ekološki vrlo prihvatljiva. Nakon što se godinama skrivala ispod fasade, cigla je danas postala izrazito poželjan dekorativni element kako u rustikalnim tako i u moderno uređenim interijerima. Iako je najčešće možemo vidjeti u starim halama i industrijskom stilu uređenja interijera, nećete pogriješiti ako ciglu unesete u svoj dom jer je lako možete uklopiti u bilo koji stil.

Crveno-smeđi cigleni zidovi daju posebnu toplinu životnom prostoru. Cigla kao dekorativni element može se koristiti u bilo kojoj prostoriji, a najbolje će doći do izražaja u kuhinji, blagovaonici i dnevnom boravku. Ciglom možete oživjeti dosadan, jednolični prostor time što ćete ogoliti fasadu na jednom zidu. Ako živite u staroj zgradi, vrlo je vjerojatno da se ispod vaše unutarnje žbuke skrivaju cigleni zidovi pa posao skidanja žbuke možete uz malo dobre volje obaviti i sami.

Čekićem i špahtlom (ličilačkom lopaticom) skinite žbuku, a nakon toga čeličnom četkom namočenom u vodu sastružite ostatke. Na kraju ciglu premažite posebnim uljnim premazima kako bi se fiksirala površina zida. U slučaju da je zid u lošem stanju, premažite ga bojom po želji. Ako pak niste sretnik koji u domu ima originalne ciglene zidove, možete određeni zid obložiti pravom ciglom ili njezinom imitacijom. U pravilu se ostavlja samo jedan cigleni zid u prostoriji. Ako biste željeli u cigli imati više zidova ili čak cijelu prostoriju, trebate uzeti u obzir veličinu prozora i osvijetljenost prostorije dnevnim svjetlom, da se ne bi dogodilo da umjesto topline u interijeru dobijete mračnu i tešku atmosferu.

Za što bolji efekt, žbuku možete skinuti sa samo jednog dijela zida i to u nepravilnom obliku. Ako vam se izvorna boja cigle čini pretamnom, možete je bojiti u bijelo s vidljivom strukturom cigle. Na ovaj način dobit ćete svijetao, moderan i prozračan ambijent.

 Ciglom ćete bez puno troškova unijeti velike promijene i pridonijeti vizualnoj toplini u domu.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije