LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

U borbi protiv insekata pomažu i krastavci, pelargonije, neveni...

Oni su posvuda i vole se zavlačiti u naše domove. Često su vrlo neugodni i stoga ih se želimo riješiti ili spriječiti da budu gosti u našoj kuhinji, sobama... Evo kako!
07. kolovoza 2015. u 13:00 3 komentara 13273 prikaza
insekti
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Zaboravite sprejeve i različita kemijska sredstva, jer su opasna i za nas, za kukce, okoliš, kućne ljubimce... Pokušajte s provjerenim eko receptima.
Valja znati da kukci vole prljave okruženja, posebno ih privlači miris hrane. Stoga kuhinju treba držati čistom, a hranu pravilno skladištiti. Tako izbjegavamo najezde mrava, žohara, muha...

Drugo važno pravilo je - bolje spriječiti nego liječiti. Dakle, preduhitrimo ih!

insekti | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Kad otkrijte kolonu mrava, prveo detaktirajte otkuda dolaze, a onda njihov put pospite mljevenom kavom, s nekoliko kapi limuna ili cimetovog praha. Korisne su i kriške krastavca, paprike i sušene metvice. Na prozorske daske i balkone postavite kore naranče ili limuna i napunite ih s klinčićima: miris koji se šiti prostorom nama je ugodan insektima neugodan.

Da bi se riješili komaraca maknite sve posudice (i druge različite predmete) u kojima se može zadržavati voda. Zasadite biljke koje ih tjeraju, primjerice, pelargonije, bosiljak i metvica... Te biljke parminirat će zrak, ali i rastjerati komarce.

Ne zaboravite eterično ulje citronele: razrijedite ga u vodi pa s dobivenim losionom poprskajte lončanice, prozorske klupice i, zašto ne, kožu.

insekti | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako prostor dopušta, možete posaditi neven, biljku čiji miris daleko odvraća sve leteće insekate. Insekti ne vole lovor, lavandu, žohari češnjaka... Ako želite ukloniti ose s prozorske daske najučinkovitiji lijek je prepržena zrna kave. Pčele možemo odvratiti od našeg doma s lovorom, bosiljkom i geranijem, pelinom...

>>Na dobro raspoloženje utječe i kvalitetan zrak u vašem domu