25.01.2021. u 10:42

Dobro je znati da postoje različite mogućnosti i tehnike uređenja stropova, a koji način ćete odabrati prvenstveno ovisi o stilu i boji zidova, te o efektu koji biste željeli postići

Većina ljudi voli čiste, bijele i jednostavne stropove, što je u većini slučajeva i najbolje rješenje uzmemo li u obzir visinu, odnosno nizinu stropa i osvijetljenost prostorije dnevnim svjetlom. No, ne moraju stropovi uvijek biti bijeli. Ukrašavanjem stropova u bilo kojoj prostoriji doma postići ćete poseban efekt i dati osobnost interijeru.

Dobro je znati da postoje različite mogućnosti i tehnike uređenja stropova, a koji način ćete odabrati prvenstveno ovisi o stilu i boji zidova, te o efektu koji biste željeli postići. Mogli bismo reći da je igranje bojama najjednostavniji način ukrašavanja stropova. Bojama možemo vizualno povećati ili smanjiti prostoriju. Tamna i topla boja vizualno će smanjiti prostoriju, dok ćemo obrnut efekt postići bijelom ili nekom svjetlijom hladnom nijansom. Ručno oslikavanje stropova iznimno je cijenjeno i prostoru daje dozu glamura i umjetnosti.

Foto: Promo fotografija

Posebno impresivno djeluje ako je u pitanju starogradnja s visokim stropovima. Osim bojom, stropove možemo ukrasiti štukaturama koje mogu biti u različitim izvedbama. Klasične, bogato ukrašene štukature postavljaju se u prostorije s visokim stropovima u kojima želimo postići dojam klasike i elegancije. Jednostavnije štukature s ravnim linijama birat ćemo pri uređenju modernijih interijera. Korištenjem gips-kartonskih ploča mogu se izvesti razni načini spuštenog stropa koji će zadovoljiti različite ukuse. Najčešća izvedba spuštenih stropova su kaskadni (stropovi s više razina) i takozvani lebdeći stropovi. Lebdeći stropovi su odmaknuti od rubova zidova čime se dobiva dojam da strop lebdi.

Foto: Promo fotografija

Kasetirani stropovi također su izrazito dojmljivi. Želite li da vam dom odiše engleskim šarmom, kasetirani stropovi idealan su izbor. Rustikalni interijeri s vidljivim starim gredama na stropu prirodan su i efektan ukras u prostoru. No, ako želite postići rustikalni šarm a nemate vidljive grede, moguće ih je postaviti na strop. Vidljive grede su sve popularnije i u moderno uređenim interijerima u koje unose posebnost i toplinu.

Foto: Promo fotografija

Osim prirodnog drva na tržištu se mogu naći i grede od umjetnog materijala koji uvjerljivo imitira stare grede. Važno je spomenuti i rasvjetu kao dekorativni element koji osim primarne funkcionalnosti da osvijetli prostoriju, izrazito efektno djeluje na stropu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije