LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Ukrašavanje stropova: osobnost prostoru dajte odozgo

Dobro je znati da postoje različite mogućnosti i tehnike uređenja stropova, a koji način ćete odabrati prvenstveno ovisi o stilu i boji zidova, te o efektu koji biste željeli postići
25. siječnja 2021. u 10:42 0 komentara 6130 prikaza
strop
Foto: Promo fotografija
Pogledajte galeriju 1/8

Većina ljudi voli čiste, bijele i jednostavne stropove, što je u većini slučajeva i najbolje rješenje uzmemo li u obzir visinu, odnosno nizinu stropa i osvijetljenost prostorije dnevnim svjetlom. No, ne moraju stropovi uvijek biti bijeli. Ukrašavanjem stropova u bilo kojoj prostoriji doma postići ćete poseban efekt i dati osobnost interijeru.

Dobro je znati da postoje različite mogućnosti i tehnike uređenja stropova, a koji način ćete odabrati prvenstveno ovisi o stilu i boji zidova, te o efektu koji biste željeli postići. Mogli bismo reći da je igranje bojama najjednostavniji način ukrašavanja stropova. Bojama možemo vizualno povećati ili smanjiti prostoriju. Tamna i topla boja vizualno će smanjiti prostoriju, dok ćemo obrnut efekt postići bijelom ili nekom svjetlijom hladnom nijansom. Ručno oslikavanje stropova iznimno je cijenjeno i prostoru daje dozu glamura i umjetnosti.

strop | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Posebno impresivno djeluje ako je u pitanju starogradnja s visokim stropovima. Osim bojom, stropove možemo ukrasiti štukaturama koje mogu biti u različitim izvedbama. Klasične, bogato ukrašene štukature postavljaju se u prostorije s visokim stropovima u kojima želimo postići dojam klasike i elegancije. Jednostavnije štukature s ravnim linijama birat ćemo pri uređenju modernijih interijera. Korištenjem gips-kartonskih ploča mogu se izvesti razni načini spuštenog stropa koji će zadovoljiti različite ukuse. Najčešća izvedba spuštenih stropova su kaskadni (stropovi s više razina) i takozvani lebdeći stropovi. Lebdeći stropovi su odmaknuti od rubova zidova čime se dobiva dojam da strop lebdi.

strop | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Kasetirani stropovi također su izrazito dojmljivi. Želite li da vam dom odiše engleskim šarmom, kasetirani stropovi idealan su izbor. Rustikalni interijeri s vidljivim starim gredama na stropu prirodan su i efektan ukras u prostoru. No, ako želite postići rustikalni šarm a nemate vidljive grede, moguće ih je postaviti na strop. Vidljive grede su sve popularnije i u moderno uređenim interijerima u koje unose posebnost i toplinu.

strop | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Osim prirodnog drva na tržištu se mogu naći i grede od umjetnog materijala koji uvjerljivo imitira stare grede. Važno je spomenuti i rasvjetu kao dekorativni element koji osim primarne funkcionalnosti da osvijetli prostoriju, izrazito efektno djeluje na stropu.

dom iz snova Stan mlade obitelji u centru Zagreba bio je pravi izazov za dizajnericu Mirjanu Mikulec Trend u domu Osam super ideja za jesensko uređenje kupaonice dječje carstvo Čarobne dječje sobe, imamo super ideje za uređenje - prepišite sve!

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Prije nego što počnete s ukrašavanjem stropa razmislite je li bolje ostaviti ga bijelog ili ga bojiti. Tamnije boje stropa vizualno smanjuju prostoriju.

2. Dopušta li vam to visina stropa, poigrajte se njegovim ukrašavanjem. Zanimljiv način ukrašavanja može biti lijepljenjem tapeta. Osim što će estetski lijepo izgledati, tapeta djeluje kao zvučni i toplinski izolator.

3. Ako volite drvo i želite u dom unijeti dodatni dojam topline, strop obložite drvenim daskama. Možete ga bojiti u boju koju želite. Odaberite boju koja neće potpuno prekriti strukturu drveta i vidljive godove.

4. Gips-kartonske ploče idealne su za maštovito oblikovanje spuštenog stropa. Ispod konstruktivnog stropa i gips-kartonskih ploča možete sakriti različite instalacije, i ugraditi rasvjetu, toplinsku i zvučnu izolaciju.

5. Zanimljiv način ukrašavanja stropa mogu biti i zidne naljepnice. Poseban efekt u dječjoj sobi postići ćete postavljanjem naljepnica kao što su zvjezdice ili oblaci.     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.