Svijet interijera

Prije kupnje nove kuhinje, evo što sve trebate znati

kuhinja
Foto: Living4Media
07.02.2019.
u 09:33

Nije bitna veličina, već raspored! Ovo pravilo čuli ste stoput, ali kad je riječ o interijerima, na kuhinju se najbolje ocrtava!

Opremate li svoj novi dom ili ste se pak odlučili za obnovu postojećeg, stavka kojoj trebate posvetiti najviše vremena, truda, a i novca, bez sumnje je kuhinja. Stoga smo vam pripremili veliki vodič u kojem stručnjaci daju konkretne savjete i upozoravaju na najčešće pogreške.

– Komunikacija u takvom prostoru najbolje je uspostavljena, sve je nadohvat ruke, a kuhinja, ovisno o prostoru, može biti i manjih dimenzija. Osim toga, uglovi omogućuju ugradnju skrivenih izvlačnih mehanizama koji su se u praksi pokazali kao izvrstan skladišni prostor, kojeg, znamo, u kuhinjama, nikad dosta – objašnjava stolar s dvadesetogodišnjim iskustvom Mario Leskovar.

No, osim prostora i rasporeda elementa, pri uređenju kuhinje treba voditi računa o još mnogočemu – vrstama fronte, veličini elemenata, materijalu, okovima, aparatima, odabiru plohe, zidnih aplikacija, koje mogu biti pločice ili kaljeno staklo, rasvjeti, rasporedu instalacija... Ukratko, riječ je o velikom zalogaju u uređenju doma i najbolje ga je prepustiti profesionalcima ma koliki budžet bio.

Radite li kuhinju po mjeri, prilagođenu vlastitim željama i specifičnostima prostora, neovisno o materijalu koji ste odabrali, budite spremni na višu cijenu nego pri izradi linearne kuhinje.

– Prije odabira željene kuhinje važno je napraviti točnu izmjeru prostora i pogledati 3D vizualizacije u različitim kombinacijama te odabrati najpovoljniju za konkretan prostor – objašnjava Leskovar napominjući da pri mjerenju valja biti oprezan. Donji elementi s radnom pločom obično su širine 60 cm i tu moramo uzeti u obzir i dubinu pločica koje obično s lijeve i desne strane dodaju po 2 cm. Moramo dobro predvidjeti sve strujne i vodovodne instalacije, kako se kasnije ne bi “prekrajalo” na licu mjesta – objašnjava.

Foto: Living4Media

Kada je pak u pitanju izbor materijala, najčešće izbor pada na iveral jer je prilično izdržljiv, a povoljan. Ljubitelji kvalitetnijih i skupljih kuhinja odabrat će medijapan ili pak puno drvo, a takve se kuhinje gotovo isključivo rade po mjeri. Važna stavka, koju mnogi zaboravljaju, jest keramika, koju bi, u idealnim uvjetima, trebalo postavljati nakon kuhinje, međutim, scenarij je gotovo uvijek obrnut pa se kuhinja mora prilagođavati lošim spojevima, debelim pločicama... Sve češće se na zid kuhinja umjesto pločica postavlja kaljeno staklo, koje u startu jest nešto skuplje, ali ga je puno lakše čistiti. Na pod se pak, također zbog lakšeg održavanja, postavlja epoksi smola kojoj je cijena oko 400 kuna po metru četvornom. Kada je pak riječ o postavljanju otoka ili kuhinjskog šanka, oni su izbor onih čije su kuhinje integrirane u dnevnu zonu, odnosno boravak i blagovaonicu. Na taj način postiže se privid odvojenosti prostora, a i stvara se dodatna površina kako za pripremu hrane tako i za druženje, primjerice, za doručkom.

Foto: Living4Media

Kada govorimo o uređenju kuhinje, bitna stavka su aparati. Neovisno o tome birate ili samostojeće ili ugradbene, vodite računa o njihovom energetskom razredu, oni štedni smanjit će vam potrošnju energije do 70 posto. Druga bitna stavka skladišni je prostor, kojeg uvijek u kuhinji nedostaje. Iskoristite visinu, kutove i sve zanemarene prostore ugradnjom izvlačnih elemenata. Dobit ćete puno dodatnog prostora kojem je lako pristupiti. Ono što mnogi pri kupnji kuhinje zanemaruju jest napa. Ona je posebno bitna ako vam kuhinja nema prirodni način provjetravanja (prozor). Naime, dobra i kvalitetna napa spriječit će širenje mirisa i para, što je posebno bitno ako je kuhinja dio cjeline, odnosno ako nije riječ o zasebnoj prostoriji. Današnje generacije napa u stanju su “povući” apsolutno sve produkte kuhanja i na taj način sprečavaju da vam se neugodni mirisi uvuku u namještaj ili odjeću.

Pri odabiru boja za kuhinju kod nas je već godinama najpopularnija bijela. Međutim, bijelu kuhinju, i kao vizualno izgleda lijepo u prostoru i čini ga većim, prilično je teško održavati. Bolji su izbor krem nijanse ili, ako vam se uklapaju u prostor, tamnije nijanse u boji prirodnog drva. Sve su popularniji i novi materijali, primjerice kerrock i corian koji su praktički neuništivi, otporni su na ogrebotine, toplinu, a velika im je prednost što se svi elementi (primjerice sudoper i radna ploha) mogu izraditi u jednom komadu pa nema ružnih spojeva i potreba za ukrasnim letvicama. Nedostatak im je pak cijena.

Foto: Living4Media

No, neovisno o tome na koji ste se model i materijal kuhinje odlučili, najvažnije je da je funkcionalna i prilagođena potrebama svih ukućana, a to znači da su vam dostupni svi potrebni aparati, dovoljno skladišnog prostora i dovoljno radnih ploha. Najčešća greška u kuhinjama jest upravo premalo prostora za rad. Imate li mališane, svakako postavite osigurače na ladice, pećnicu, perilicu kako biste izbjegli mogućnost ozljede. Pri projektiranju, oko radite kuhinju po mjeri i s ugradbenim aparatima, svakako vodite računa o tome da neki proizvođači nude mogućnost perilice ispod ploče za kuhanje, da pećnica ne mora biti ispod nje i na dnu, da je moguće integrirati i mikrovalnu pećnicu u elemente te da je moguće iskoristiti sav prostor do stropa, što je iznimno korisno u manjim prostorima. Odlučite li se na elemente sa staklenim detaljima, birajte one od zamućenog stakla – skrivat će od pogleda sadržaj ormarića, a i puno ih je lakše održavati. U posljednje vrijeme sve su popularnije razne folije koje se lako apliciraju na postojeće fronte, a vrlo jednostavno se i skidaju pa ih možete mijenjati češće bez prevelikog troška. Brzu, efektnu i povoljnu promjenu predstavljaju i dizajnerske ručkice za ormariće i ladice, koje je jednostavno zamijeniti, a vizualno itekako utječu na izgled kuhinje. Radite li kuhinju po mjeri, pobrinite se da se iskoristi svaki centimetar prostora i da sva rješenja budu maksimalno praktična. Zahvaljivat ćete si na takvom potezu do sljedeće kuhinje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije