LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Spavaća soba: evo kako je osmisliti, obojiti i opremiti

Boje za spavaću sobu treba birati prema svojim željama, ali i osnovnim pravilima korištenja boja, krevet smjestiti dalje od prozora i radijatora...
23. siječnja 2020. u 08:52 0 komentara 6432 prikaza
spavaća soba
Foto: Promo fotografija
Pogledajte galeriju 1/3

Spavaća soba mjesto je koje bi trebalo biti vaša oaza mira, mjesto za odmor i intimu. Zato je jako važno urediti je tako da zadovolji i funkcionalnu i estetsku ulogu. Već pri samom projektiranju stana važno je uzeti u obzir poziciju spavaće sobe, koja bi trebala biti blizu kupaonice i odvojena od bučnih dijelova stana.

Osim toga, idealna orijentacija za spavaću sobu je istok kako bi jutarnje sunce buđenje činilo ugodnijim. Kod uređenja spavaće sobe moramo paziti da bude prozračna i suha. Izbor boje za spavaću sobu vrlo je važan, a nećete pogriješiti ako se odlučite za neku od umirujućih: zelenu, plavu ili boju lavande te boju bijele kave. Za dobru atmosferu i sklad potrebno je uskladiti boju zidova sa zavjesama, dekorima i posteljinom.

spavaća soba | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Osnovni namještaj za spavaću sobu je krevet kao najdominantniji element te ormar, a njihove dimenzije ovisit će o veličini prostorije i potrebama korisnika. Položaj kreveta u prostoriji bitno utječe na san te se ne preporučuje da glava bude odmah ispod prozora ili uz radijator. Potrebno je osigurati i nesmetan prolaz oko kreveta, a minimalna širina trebala bi biti 60 do 70 cm.

Ako su u sobi ormari sa zaokretnim vratima, potrebno je ostaviti dovoljno mjesta između kreveta i ormara kako bi se nesmetano moglo proći i kad su vrata otvorena (što bi značilo 80 do 100 cm prostora). Ugradbeni ormari dobar su izbor jer maksimalno iskorištavaju prostor, a ovisno o izboru kliznih stijena, sobu čine posebnom.

Elementi koji čine spavaću sobu još su i noćni ormarići, komode, fotelja, jedna ili dvije stolice te ogledalo za cijelu figuru. Važno je još spomenuti i ambijentalnu rasvjetu kao nezaobilazan element u postizanju ugodne atmosfere. Dovoljno će biti, osim glavne rasvjete, postaviti po jednu stolnu lampu na noćni ormarić ili komodu.

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Spavaća soba ne smije biti skladište nepotrebnih stvari. Stoga nemojte pretrpavati spavaću sobu nepotrebnim sitnicama. Nepotrebne stvari zagušuju prostor i stvaraju opterećenje.

2. Uskladite zavjese, prekrivač i jastuke te tako postignite ugodu i vizualni sklad u spavaćoj sobi. 

3. Ako možete garderobne ormare smjestiti u hodnik, rasteretite spavaću sobu i, osim kreveta, postavite samo male komade nužnog namještaja.

4. Najvažnije od svega (za vaše zdravlje) jest da soba bude prozračna i suha. Vlaga se mora (ako postoji makar i u maloj količini) pod hitno eliminirati.

5. Za zdrav san i udobnost odaberite kvalitetan madrac, podnicu i jastuk. Na ovim stvarima ne isplati se štedjeti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.