23.01.2020. u 08:52

Boje za spavaću sobu treba birati prema svojim željama, ali i osnovnim pravilima korištenja boja, krevet smjestiti dalje od prozora i radijatora...

Spavaća soba mjesto je koje bi trebalo biti vaša oaza mira, mjesto za odmor i intimu. Zato je jako važno urediti je tako da zadovolji i funkcionalnu i estetsku ulogu. Već pri samom projektiranju stana važno je uzeti u obzir poziciju spavaće sobe, koja bi trebala biti blizu kupaonice i odvojena od bučnih dijelova stana.

Osim toga, idealna orijentacija za spavaću sobu je istok kako bi jutarnje sunce buđenje činilo ugodnijim. Kod uređenja spavaće sobe moramo paziti da bude prozračna i suha. Izbor boje za spavaću sobu vrlo je važan, a nećete pogriješiti ako se odlučite za neku od umirujućih: zelenu, plavu ili boju lavande te boju bijele kave. Za dobru atmosferu i sklad potrebno je uskladiti boju zidova sa zavjesama, dekorima i posteljinom.

Foto: Promo fotografija

Osnovni namještaj za spavaću sobu je krevet kao najdominantniji element te ormar, a njihove dimenzije ovisit će o veličini prostorije i potrebama korisnika. Položaj kreveta u prostoriji bitno utječe na san te se ne preporučuje da glava bude odmah ispod prozora ili uz radijator. Potrebno je osigurati i nesmetan prolaz oko kreveta, a minimalna širina trebala bi biti 60 do 70 cm.

Ako su u sobi ormari sa zaokretnim vratima, potrebno je ostaviti dovoljno mjesta između kreveta i ormara kako bi se nesmetano moglo proći i kad su vrata otvorena (što bi značilo 80 do 100 cm prostora). Ugradbeni ormari dobar su izbor jer maksimalno iskorištavaju prostor, a ovisno o izboru kliznih stijena, sobu čine posebnom.

Elementi koji čine spavaću sobu još su i noćni ormarići, komode, fotelja, jedna ili dvije stolice te ogledalo za cijelu figuru. Važno je još spomenuti i ambijentalnu rasvjetu kao nezaobilazan element u postizanju ugodne atmosfere. Dovoljno će biti, osim glavne rasvjete, postaviti po jednu stolnu lampu na noćni ormarić ili komodu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije