SAVJETI STRUČNJAKA

Pet načina kako podijeliti prostoriju bez podizanja zidova

stan Zadarska
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
22.01.2020.
u 06:00

Rješenje za definiranje dviju prostorija unutar jedne su polica za knjige, tepih, kauč...

Interijeri otvorenog plana dio su suvremenog projektiranja interijera i za takvu se varijantu odlučuje većina novih vlasnika nekretnina. No, iako su takvi prostori lijepi, prostrani i prozračni, ponekad je potrebno napraviti fizičke barijere u tim jednovolumenskim prostorijama kako bi se barem djelomično odijelili prostori za jedenje, privatnost, život...

To se svakako može napraviti bez (sve mrskijih) zidova, a apartmenttherapy.com donosi prijedloge kako.

1. Koristite boju

Foto: Mirjana Mikulec

Bilo da se radi o drastičnoj promjeni s nekim žarkim bojama ili diskretnoj promjeni nijanse u nekoliko tonova svjetliju ili tamniju, tim ćete potezom postići osjećaj odvojenih prostora. Stoga, dio zida uz blagovaonski stol obojite drugačije od onog u dnevnom boravku. Tamo pak isti efekt postignite drugom bojom zavjesa.

2. Napravite pregradu od pokućstva

Foto: D&V

Nekoliko komada namještaja koji imaju konkretnu svrhu mogu pomoći u definiranju prostora. Primjerice, jedna fotelja, visoka lampa, mali tepih i stolić postavljeni pored police s knjigama činit će divan kutak za čitanje, a mogu odijeliti kuhinju i blagovaonu od dnevnog boravka.

3. Ne dajte da zid diktira razmještaj pokućstva

Postavljanje namještaja u ravnini sa zidovima je klasičan, ali loš način za strateško odjeljivanje prostora. Sofa može poslužiti kao sjajna pregrada, a ne mora nužno biti u ravnini s pregradnim zidom.

4. Tepisi

Foto: IKEA

I u malim i velikim interijerima potrebno je funkcionalno odjeljivanje. Tepisi su sjajno rješenje za to. Prostrani tepih naglasit će konture dnevnog boravka, a još ako je kauč okrenut naličjem na blagovaonski stol, tako će se definirati dva prostora.

5. Police za knjige

Foto: Judita ljutić

Sjajna rješenja za odjeljivanje prostora su zavjese, staklena klizna vrata ili paravani, no jedan od najpopularnijih je polica za knjige. Ona će se najbolje uklopiti u garsonijere u kojima su kauč i krevet u istoj prostoriji, a pritom neće zakrčiti prostor niti zaklanjati svjetlo. Uz to, bit će i dekor.

>>Uz ove trikove vaša će soba biti lijepa poput hotelske

>>Polica koju možete postaviti u baš svaki prostor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije