LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Kako tepihom dočarati blagdanski ugođaj?

Birate li ručno rađeni tepih, obratite pozornost na materijale od kojih je napravljen, ali i na zemlju podrijetla
17. prosinca 2016. u 08:30 1 komentara 1962 prikaza
tepih
Foto: Thinkstock

Bliži se vrijeme zimskih blagdana kada je poželjno u domu postići poseban osjećaj topline. Osim samih grijaćih elemenata i vidljivog plamena vatrice u kaminu, ugođaj topline uvelike ćemo postići rasvjetom, dekorativnim elementima i pokućstvom. Za postizanje topline u interijeru važnu ulogu ima tepih. Osim svoje toplotne i zvučne izolacije u domu, tepih je neizostavan dekorativni element koji uvelike doprinosi konačnom ugođaju i estetskom formiranju interijera.

Ispod bora stavite okrugli tepih, ostavit će najbolji vizualni dojam

Koliko god da su podovi lijepo obrađeni, izgledat će nepotpuno bez tepiha, makar to bio samo jedan manji komad koji će biti dobro sinkroniziran s ostatkom dekora. Tepisi su jedno vrijeme bili zanemareni, a neki ih čak smatraju staromodnima toliko da su ih potpuno izbacili iz doma. Možemo slobodno reći da tepih nikada ne izlazi iz mode i da je ključan element za postizanje fine elegancije doma. Pri kupnji važno je znati voditi se idejom i stilom u kojem uređujete dom i prema tome birati tepih u moru raznih boja, materijala, različitog dizajna i dimenzija koji se nude na tržištu.

Prema načinu izrade tepihe dijelimo na dvije grupe, one proizvedene ručno i s druge strane industrijski proizvedene tepihe. Ručno rađeni (klasični) tepisi izrađuju se isključivo od prirodnih materijala kao što su vuna i svila. Ovakvi su tepisi dugotrajni, izrazito kvalitetni, ali i skupi. Njihova cijena ovisi o obliku i broju čvorova po metru četvornom, načinu izrade, sastavu materijala i visini flora. Kupujete li klasični, orijentalni tepih, obratite pozornost na zemlju podrijetla. Najbolji su tepisi oni koji dolaze iz Irana, tzv. perzijski tepisi. Poznati proizvođači tepiha su još i Pakistan, Indija, Turska, Afganistan... Industrijski tepisi proizvode se strojno, dakle njihova je izrada brza i stoga su dostupniji, a cijene su im dosta prihvatljive. Postoji jako velik izbor modernih industrijskih tepiha, pa čak i vjernih kopija klasičnih tepiha koji se mogu uklopiti u stilski uređen interijer.

tepih | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Birate li ručno rađeni tepih, obratite pozornost na materijale od kojih je napravljen, ali i na zemlju podrijetla

Topao, mekan komad tepiha pokraj bora izgledat će dekorativno odaberemo li odgovarajuću boju, a boja može biti crvena, bijela, zelena, bež. Najbolje je uzeti jednobojne tepihe bez dekorativnih božićnih motiva kako bismo ih mogli koristiti cijele godine ili one s etnomotivima. Tako ćemo izbjeći dodatne troškove za blagdane. Ako baš želite imati podne prostirke s božićnim uzorcima, onda možete kupiti otirače za cipele, koji se mogu naći po dosta povoljnim cijenama. Dobro će doći i prirodni krzneni tepih, koji, kada prođe vrijeme blagdana, možemo imati pokraj kreveta u spavaćoj sobi. Upotpunimo li prostirku pokraj bora i mekanim jastucima, ugođaj će biti fenomenalan, pogotovo ako su u blizini kamin i vatrica. Boju tepiha trebamo birati u skladu s ostalim pokućstvom.

Prije svega moramo odlučiti hoćemo li istaknuti sam tepih ili ćemo ga stopiti s ostatkom u interijeru. Danas su dosta popularni čupavi tepisi u raznim bojama koji se odlično uklapaju u moderan stil interijera, a ujedno će dobro doći i u vrijeme blagdana kada je poželjno da budu što topliji i mekši. Mali tepih koji će poslužiti kao božićna dekoracija ne mora biti istog dezena kao onaj veći (ako ga ima) u istoj prostoriji. Važno je da su stilski usklađeni, a isto tako da su im usklađene i boje. Ako želite postaviti tepih ispod bora i formirati posebnu blagdansku zonu u domu, najbolje je birati okrugli tepih. Ovakav oblik tepiha najbolje je vizualno rješenje.

tepih | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Prirodni materijali dat će poseban čar svakoj prostoriji

Da bi tepih dulje trajao, potrebno ga je pravilno održavati. Redovitim usisavanjem uklonit ćete sitne čestice i prašinu, samo pazite da četka na usisavaču nije preoštra kako ne bi uništila vlakna tepiha. Poželjno je dubinski oprati tepih barem jednom godišnje ako se nalazi na frekventnom mjestu u domu. Za dubinsko čišćenje angažirati možete profesionalni servis za čišćenje, a možete ga očistiti i sami. U tom slučaju pažljivo birajte odgovarajuće deterdžente, prilagođene određenim vrstama materijala.

Ako imate spremljene vunene tepihe koje trenutačno ne koristite, zaštite ih od moljaca koristeći kuglice naftalina ili lavandu.

Dobro je znati

Višefunkcionalno rješenje
Prirodno krzno može biti idealna božićna prostirka. Dobro će vam doći nakon blagdana u spavaćoj sobi, kad ujutro ustajete bosi. Okrugli tepih bit će idealno vizualno rješenje kako biste stvorili blagdansku zonu u domu, u kojoj će biti i bor.

Kvaliteta na prvom mjestu
Kvalitetniji, izdržljiviji i finiji. Industrijski tepisi nude se u nebrojenim varijantama boja i dizajna. Izrađeni su od raznih materijala i dosta su dostupniji i jeftiniji. Ako za vrijeme blagdana želite imati prostirku s božićnim motivima, onda birajte otirače za cipele koji nisu skupi i lako se promijene kad prođe vrijeme blagdana. Važno je znati održavati tepihe. Nemojte ih tretirati oštrom četkom na usisavaču kako ne biste oštetili vlakna. Dubinski ih perite barem jednom godišnje i to odgovarajućim sredstvima ili ih dajte u specijalizirani servis za čišćenje.

Jednobojni izbor
Želite li upotpuniti toplinu blagdanskog ugođaja u domu, nikako nemojte izostaviti tepih. Kad kupujete tepih, računajte na to da vam treba služiti cijele godine. Birajte jednobojne crvene, zelene, bijele i bež ili one s etnomotivima.

  • ikonoklast:

    ja sam iz bosne kod mene vlada uređenje tepih na tepihu