17.01.2016. u 09:00

Kuhinja je srce svakog doma te vjerojatno i najzahtjevnija prostorija pri uređenju interijera i za vlasnike i za arhitekte i dizajnere. Nakon funkcionalnosti i rasporeda, odabir kvalitetnih i lijepih fronti najvažnija je stavka

Odlučili ste se za novu kuhinju, ali niste sigurni kakve fronte i koji je materijal najbolje odabrati? Na tržištu se nude kuhinje od različitih vrsta materijala i nije lako odlučiti se za ono najbolje. Upoznajmo se s osnovnim materijalima koji služe za izradu fronti kuhinje.

Iveral i medijapan

Iveral (oplemenjena iverica) materijal je koji se često koristi i za izradu fronti i korpusa te radnih ploča. Dobiva se posebnom tehnikom oplemenjivanja površine obične iverice dekor papirnatom folijom koja je impregnirana melaminskim smolama (melaminom). Niska cijena i dobra mehanička svojstva čine ga dosta popularnim materijalom.

Nedostatak mu je što se na bočnim stranama vidi obična iverica pa je iveral potrebno kantirati. Kantiranje se izvodi kant-trakama koje mogu biti izrađene od melamina ili tzv. ABS traka. Melaminska traka prilično je tanka, kruta, lako puca, ali je i jeftina. Nedostatak joj je što se ponekad odljepljuje. ABS kant-traka izrađena je od žilave i čvrste plastike, znatno je trajnija i kvalitetnija te se kao takva preporučuje na mjestima koja su izloženija vlazi i eventualnim udarcima.

Foto: pixabay

Medijapan ili MDF ploča dobivena je prešanjem drvenih vlakana s vezivima. Gušći je i tvrđi materijal od iverice pa ga je jednostavnije obrađivati u razne oblike. Prednost medijapana je ta što ga nije potrebno kantirati pa fronte od medijapana ljepše izgledaju od onih izrađenih od iverala. MDF sam po sebi nije skup materijal, ali fronte izrađene od njega potrebno je lakirati (u visoki sjaj, mat ili polumat) što mu znatno povisuje cijenu. Prednost je lakiranog medijapana otpornost na vlagu i neograničen izbor boja.

Nedostatak mu je visoka cijena i slaba otpornost na mehanička oštećenja. Važno je još spomenuti akrilni sloj koji se može nanijeti kako na medijapan tako i na ivericu. Debljina akrilnog sloja kreće se od 1,2 do 2 mm. Izrazito je sjajan pa djeluje kao ogledalo u usporedbi s medijapanom lakiranim u visoki sjaj. Nedostatak mu je što ga je potrebno kantirati akrilnom trakom te što ima relativno mali izbor boja u usporedbi s lakiranim MDF-om. Njegova prednost u odnosu na MDF je niža cijena te veća otpornost na mehanička oštećenja, a ako i dođe do oštećenja, može se ispolirati.

Možda biste ipak željeli kuhinju od punog drveta? Važno je znati da korpusi kuhinjskih elemenata nikada nisu izrađeni od punog drveta. Za njihovu izradu u pravilu se koristi iveral ili furnirana iverica.

Furnirana iverica

Fronte mogu biti izrađene od različitih vrsta drveta. Dobro trebate odvagati isplati li vam se ova opcija s obzirom na visoke cijene, pogotovo ako je riječ o egzotičnom drvetu. Spomenimo još i furniranu ivericu koja može biti odličan izbor želimo li da naša kuhinja bude cjenovno prihvatljiva, a da izgleda kao da je izrađena od punog drveta. Furnirana iverica je iverica na čiju se površinu lijepe listovi furnira pravog drveta debljine 0,5 do 0,7 mm. Nakon toga ova se površina bajca i (ili) lakira. Koji ćete od navedenih materijala odabrati, ovisi o vašoj osobnosti, ali i cijeni.

Komentara 2

JU
Jurić
13:15 18.01.2016.

Ove informacije su mi dobro došle baš u pravo vrijeme. hvala :)

DU
Deleted user
11:33 18.01.2016.

sve u svemu kolko para tolko muzike.........a ako hoćete jeftinije naručite u sloveniji ili bih.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije