28.10.2018. u 07:30

Ovaj stil uređenja interijera nije za sve, ali je jako efektan. Dovoljno je odabrati samo nekoliko detalja za dnevnu ili spavaću sobu, postaviti lampione, šarene jastučiće, tabure...

Orijentalne TV serije posljednjih su godina osvojile srca gledatelja kako u našoj zemlji, tako i u široj regiji. Možemo slobodno reći da je upravo to doprinijelo zaljubljenosti mnogih u orijentalni stil života, način odijevanja pa tako i u stil uređenja interijera. Što je to što ovaj stil čini tako posebnim, romantičnim, tajanstvenim i drugačijim?

Smjernice i pravila koja želim podijeliti s vama pomoći će da postignete mistične čari Orijenta u svome domu bez prevelikih zahvata u preuređenju. Orijentalno uređenje doma ne podnosi glomazne komade namještaja te u takvom interijeru dominiraju raskošni tepisi. Orijentalni tepisi najčešće svoje mjesto nalaze u dnevnom boravku ispod klub-stolića, ispod blagovaoničkog stola i u hodniku, a može ih biti više različitih posloženih jedan do drugoga i jedan preko drugoga. Oni hrabriji tepih će postaviti čak i na zid umjesto slike.

Foto: Promo

Ovakvi tepisi odlično se uklapaju u sve stilove uređenja interijera pa nećete pogriješiti odabirom orijentalnog tepiha jer će dobro doći i kad jednom zaželite mijenjati stil u domu. Izbor boja i materijala ključan je za postizanje orijentalnog stila i ugođaja u domu ili na terasi.

Detaljima jarkih boja postiže se dobar kontrast s neutralnim bojama zidova i tamnim namještajem koji je u pravilu nizak i ukrašen raskošnim rezbarijama. Crvena boja, simbol zdravlja i sreće, najčešće je zastupljena na Dalekom istoku, dok se na Bliskom istoku u interijerima češće mogu vidjeti zelena, plava, jarkožuta i narančasta boja.

Foto: Promo

Da bi dojam Orijenta bio što originalniji, umjesto naslonjača po podu poredajte velike jastuke i taburee koji će doprinijeti osjećaju intime i topline. Detalji su ključni za cjelokupan vizualni dojam, stoga odaberite one detalje koji će dati šarm prostoru i maštovito upotpuniti dojam Orijenta.

Suveniri koje ste jednom donijeli s putovanja po istoku dobro će se uklopiti u ovu priču, kao i dekorativni paravani i ukrasni jastučići s orijentalnim motivima. Ne morate cijeli dom pretvoriti u svijet Orijenta kako biste uživali u njegovim čarima. Dovoljno će biti da samo u spavaću sobu unesete elemente koji će stvoriti ugođaj tipičan za ovaj stil. To možete postići ako bračni krevet upotpunite raskošnim baldahinom i prekrivačem s puno jastučića od finih svilenih materijala u zagasitim bojama zlatne, plave, zelene i crvene nijanse. Diskretnom rasvjetom lampiona i lustera pojačajte ugođaj Orijenta i postignite ugodnu i intimnu atmosferu. A kad vas posjete dragi prijatelji, ne zaboravite ih počastiti čajem uz ugodnu orijentalnu glazbu i mirisne štapiće.

Foto: Promo

>>Taj lijepi, neodoljivi, elegantni... talijanski stil u interijerima

Komentara 1

EL
elzadok1204
21:54 24.04.2016.

sjajan članak, kao i uvijek!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije