Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Originalno i korisno: namještaj od ostataka kože

Španjolski dizajner Jorge Penadés odlučio je odbačenu kožu upotrijebiti za izradu uporabnog produkt dizajna - stolova, stolaca, polica...
19. listopada 2018. u 10:35 0 komentara 1091 prikaza
namještaj od kože
Foto: Brenda Germade
Pogledajte galeriju 1/13

Mladi španjolski dizajner Jorge Penadés posljednjih par godina bavi se izradom uporabnih predmeta od recikliranih materijala. Nakon drveta njegov interes usmjerio se na staru kožu koju odbačenu nalazi u industrijskim halama i proizvodnim pogonima.

Kožu reže na komadiće te ju lijepi na kostur predmeta i to prirodnim ljepilom koje se dobiva posebnom tehnikom. Na ovaj novi način iskorištavanja kože dizajner je došao nakon što je postao svjestan ogromnih količina ostataka ovog materijala iz industrije mode, namještaja, obuće i automobila.

namještaj od kože | Autor : Brenda Germade Foto: Brenda Germade

- Koža mi je uvijek bila posebno zanimljiva jer je to prvi materijal u povijesti koji su ljudi koristili. Ali, ono što me doista šokiralo jest nedostatak dobro utvrđenih procesa recikliranja - kaže dizajner te dodaje kako je odlučio kreirati predmete od kože kada je vidio da se on reciklira tako da se pomiješa sa smolom i dobije posve novi materijal koji je zbog te smole posve neekološki.

Proučavao je drevne tehnike ljepljenja te otkrio da bi prirodno ljepilo od kostiju životinja bilo najbolje rješenje i u skladu s prirodom. Komadiće kože obložene ljepilom Penadés oblaže po željeznim šipkama, stavlja u kalup za komprimiranje te pričeka da se stvrdne.

namještaj od kože | Autor : Brenda Germade Foto: Brenda Germade

Zatim svaku šipku premaže šelakom, prirodnom smolom od kukaca koja predmetima daje sjaj te se nakon nje uzorak od kože čini poput mramora. Nakon toga dolazi do spajanja šipki u konstrukciju u čemu mu pomažu čelične matice.

>>Želite li jastučiće i vješalice kakve nitko drugi nema?

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.