Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Građanski stan iz ranih 40-ih godina savršeno je preuređen

Stan je nakon adaptacije dobio novu potpuno novu funkcionalnost i balkon s prekrasnim pogledom
12. ožujka 2018. u 10:55 2 komentara 29403 prikaza
stan
Foto: Duško Vlaović
Pogledajte galeriju 1/16

Luksuzni stan na atraktivnoj zagrebačkoj Šalati građen je 40-ih godina prošlog stoljeća. Njegov interijer slijedio je sve uzuse tadašnjega graditeljstva i stila stanovanja. No vrijeme je učinilo svoje i s novim vlasnikom došlo je vrijeme za kvalitetnu adaptaciju. Želja nove vlasnice 140 četvornih metara bilo je osmisliti prostor koji će štovati tradiciju, ali i odisati toplom, ugodnom atmosferom. Taj posao povjerila je zagrebačkom dvojcu - arhitektu Paulu Valčiću i dizajneru interijera Boranu Petljaku iz studija Stairwell&Loft.

- U ovom interijeru posebno je zanimljivo j skladno miješanje stilova namještaja - od klasika dizajna, preko konfekcijskih komada iz robne kuće Ikea, zatim s tarog restauriranog namještaja do novih komada stilskog namještaja koje je izrađeno po skici dizajnera - ističe Boran Petljak, naglašavajući kako je starogradski stan zadržao je svoju salonsku tlocrtnu formu.

stan | Autor : Duško Vlaović Foto: Duško Vlaović

Ipak, novi šarm dobio je zamjenom zidnih pregrade staklenim stijenama.Tijekom adaptacije nije bilo nekih većih problema, a s obzirom na godinu gradnje najveći je izazov za arhitekkta bilo pozicioniranje kupaonica zbog pozicija vertikala odvodnje. Veći zahvat bilo je nekadašnju staru lođu, zatvorenu derutnim staklenim stijenama, otvoriti i tako dobiti prekrasan balkon s pogledom na zelenilo Šalate.

- Ovaj je townhouse stan podjednako luksuzno i po mjeri dizajniran i opremljen, a ekskluzivni ambijent definiraju standardni estetski elementi - tamni drveni podovi, stilska drvena stolarija, gipsane štukature, skupocjena rasvjeta, ali i poneki klasici dizajna - komentirao je konačno uređenje arhitekt Paulo Valčić, naglašavajući kako je eklektičan stil uređenja potpis njihovog studija.

stan | Autor : Duško Vlaović Foto: Duško Vlaović

Posebno je istaknuo kako je kod svih njihovih projekata interijera nastoje najveći dio opreme stana proizvesti u radionicama domaćih starih majstora prema zamisli naših dizajnera. Tlocrtno je stan adaptacijom dobio potpuno novu funkcionalnost. U prostor od 120 četvornih metara nalazi se bračna spavaću sobu sa zasebnom kupaonicom, dvije dječje sobe sa zajedničkom kupaonicom, dnevni boravak odvojen staklenom pregradnom stijenom od blagovaonice i kuhinje, te ulazni hodnik i balkon. Dotrajali parketi zamijenjeni su domaćim hrastovim parketom tamno smeđe boje.

stan | Autor : Duško Vlaović Foto: Duško Vlaović

Završno je četkan i premazan voskom što odaje dojam seljačkog poda izrazito prirodnog izgleda. Terrazzo podove zamijenio je crno bijeli mramor u ulaznom hodniku, dok su u kupaonicama korištene Villeroy & Boch bijele keramičke pločice s crnim dijagonalnim intarzijama. Kuhinjski je prostor vizualno naglašen stubom i odijeljen od prostora za blagovanje tek dekorativni stupovima nadsvođenim lukovima i ukrašenim gipsanim štukaturama. Sve to prostor čini i pomalo ekstravagatnim i vrlo otmjenim.

stan | Autor : Duško Vlaović Foto: Duško Vlaović

S druge strane svuda se uočava i uvijek potebna funkcionalnost. Posebna pažnja usmjerena je naraskošnu rasvjetu i komade namještaja, pomno biranim kućnim dekorima i tekstilom koji je uvijek u funkciji ugode - od laganih prozračna zavjesa s teškim tamno-smeđim dekorima koji po potrebi imaju funkciju potpunog zamra čivanja do jastučića i sagova. Gusnati rebrasti radijatori u dnevnom boravku sakriveni su dekorativnim drvenim maskama s ispunom od ratana kako bi se savršeno stopili s kompozicijom kamina.

stan | Autor : Duško Vlaović Foto: Duško Vlaović

Za završnu obradu ložišta poslužila je stara opeka koja je ostala od rušenja zidova. Vlasnica i njezini najbliži uživaju u svakom kutku stana, ali za nju posebnu radost pruža spavaća soba s američkim krevetom s visokim madracem i prozračnim bijelim baldahinom.

>>Mali bijeli stan: sve je stalo u samo 27 četvornih metara

  • ikonoklast:

    vidi se da su zivjeli u ameriki po tapetama i glupim lampama