LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Funkcionalna 32 m2: moderan stančić s obiljem dobrih ideja

Kako u skučenom interijeru dobar dizajner, osim za dnevnu i spavaću, može naći mjesta i za radnu zonu, saznajte na primjeru stana na zagrebačkoj Trešnjevci
20. veljače 2019. u 09:53 2 komentara 24272 prikaza
stan trešnjevka
Foto: Sanjin Strukić/ PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/30

U samo tri mjeseca stan na živopisnom uglu zgrade na zagrebačkoj Trešnjevci preobrazio se iz malog mračnog prostora zagušenog tamnim komadima namještaja u prozračan bijeli moderni interijer koji, osim stila, krasi i funkcionalnost.

S obzirom na to da ima svega 32 m2, iznimno je važno bilo preuređenjem ne samo, kako naglašava dizajnerica Bosiljka Antolković, ušminkati prostor i učiniti ga modernijim i ugodnijim mjestom za boravak nego ga i pomnije isplanirati i iskoristiti maksimalno svaki centimetar. Da bi se to ostvarilo, bili su potrebni građevinski zahvati poput premještanja vrata na kupaonici, preseljenje kuhinje s jednog na drugi zid, prenamjene klasičnih vrata između boravka i spavaće sobe u klizna te izradom namještaja po mjeri za koji je dizajnerica angažirala Bemier interijere.

stan trešnjevka | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Svijetli tonovi dominiraju
Rezultat je mnoštvo zidnih ormarića, polica, izvlačnih elemenata, komoda te ugradbenih ormara na balkonu kako bi se našlo dovoljno mjesta za odlaganje. Dizajnerica Antolković odabrala je zato svjetlije nijanse drva. S temeljnom bijelom kombinirala je bež boju i nježni pastelni ton zelene.

Bijela je idealna za manje stanove. Tako ormari i ostalo pokućstvo ne zagušuju interijer, a dobiju se svi potrebni elementi i riješi problem nedostatka skladišnog prostora – objašnjava dizajnerica. Bijela je dala prozračnost prostoru, bež dojam prirodnosti i topline, dok je pistacija-zelena unijela svježinu i dinamiku.

stan trešnjevka | Autor : Sanjin Strukić/ PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/ PIXSELL

Modularni radni stol i madrac po mjeri
– Želja klijenta bila je da se u interijeru upotrijebi zelena ili plava, a ja sam se odlučila za ovu prvu, koja mi se činila interesantnijom. S ovim kromatskim odabirom stan je postao zaokružena cjelina – napominje dizajnerica. Druga želja vlasnika odnosila se osmišljavanje radnog kutka. Nedostatak kvadrata za takav prostor dizajnerica je riješila modularnim sistemom koji se prema potrebi izvlači iz ormara i postaje radna jedinica.

stan trešnjevka | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Računalo se nalazi u unutarnjoj polici tako da se sklapanjem ne mora pomicati, a posve je dostupno osobi koja sjedi za radnim stolom. Osim stola, ormara i polica, i ostali namještaj rađen je po mjeri – cijela kuhinja te krevet koji ima nestandardne dimenzije 120x210 pa je i madrac rađen po mjeri. Nije bilo previše prostora za manipulaciju pa su se mjere morale prilagođavati prostoru. Jedina dva komada koja su preživjela adaptaciju jesu radni stolac te bijela kožna sofa.

stan trešnjevka | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Uz namještaj, i kupaonica je potpuno nova – od cijevi i instalacija, sanitarija, preko keramike i miješalica pa sve do poda koji je niveliran i u koji je ugrađeno električno podno grijanje. Kako bi prostor bio protočniji, kuhinja se sa zida koji dijeli s kupaonicom preselila na susjedni zid, a nedostatak prostora za blagovanje riješen je šankom. Dnevna i spavaća zona dobile su novi hrastov laminat, koji svojom teksturom i širinom nalikuje profinjenoj verziji seljačkog poda. Njegova topla bež nijansa dala je topliju i prisniju atmosferu stanu.

stan trešnjevka | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

>>Funkcionalan mali stan: sve je stalo u samo 35m2

  • majlena:

    Stančić je zbilja maštovito i praktično uređen, ali nalazi se na dva metra od jednog od najprometnijih križanja na Trešnjevci i doslovno u nivou s ulicom. Prolaznici komotno gledaju kroz prozor s jednake visine kao i stanar. Strašno. Arhitekta i ... prikaži još! investitora bih za kaznu zatvorila na par godina u istom tom stanu.