LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Odabir kreveta: slobodno lezite na njega i neka bude 15-20 cm duži od vas

Kod kupnje kreveta i madraca pazite da proizvođač posjeduje certifikat koji dokazuje da su proizvodi ekološki prihvatljivi
15. studenoga 2014. u 09:15 0 komentara 1630 prikaza
krevet
Foto: Ankica Juričević
Pogledajte galeriju 1/3

Većina od nas u prosjeku spava sedam do osam sati dnevno i ukupno jednu trećinu života provede u krevetu. Prema tome, izbor kreveta od posebne je važnosti za naše zdravlje, no važan je i kao dekorativni element u prostoru.

Madrac je ključan

No, udobnost je prva stoga pri kupnji kreveta poseban naglasak dajte na kvalitetu madraca ulažući u njega najviše vremena i novca. On ne smije biti neudoban kako se ne biste ujutro budili s bolovima u leđima. Kad kupujete madrac, dobro pazite da izaberete onaj koji će najbolje odgovarati upravo vama, a to ćete najbolje znati ako legnete na njega i isprobate tvrdoću i udobnost. Madrac ne smije biti ni premekan ni pretvrd.

krevet | Autor : Ankica Juričević Foto: Ankica Juričević Jednako kao i madrac, važno je kupiti čvrst okvir i kvalitetnu podnicu kreveta

Osobama koje više vole spavati na leđima preporučuje se tvrđi madrac, a mekši je za one koji spavaju na trbuhu. Osim toga, tvrdoća, odnosno mekoća madraca ovise i o našoj konstituciji, veličini i težini. Za udoban i kvalitetan san važna je i podnica, koja ima ulogu držača madraca te se tako ležaj može podizati i spuštati, ovisno o vrsti i kvaliteti podnice. Okvir kreveta prije svega treba biti čvrst, a potom je važan i njegov dizajn s obzirom na to da se treba uklopiti u stil uređenja interijera.

Nepisano je pravilo da se nabavi što veći krevet, no ipak moramo imati na umu koliko prostora u sobi imamo na raspolaganju kako bismo se nesmetano mogli kretati oko kreveta i kako bismo mogli otvarati vrata sobe i ormara.Kreveti i madraci i danas se proizvode u standardnim veličinama koje mogu biti po širini 90 cm, 120 cm, 140 cm, 160 cm, 180 cm a ponekad i 200 cm. Standardna dužina je 190 cm, 200 cm ili 210 cm.

krevet | Autor : Ankica Juričević Foto: Ankica Juričević Ako je moguće, birajte krevete sa spremištem jer su jako korisni

Neka budu duži

No, mogu se naručiti i u nestandardnim veličinama, pri čemu se treba paziti da budu duži od vašeg tijela od 15 do 20 cm. Kreveti mogu biti niži i viši, tako oni koji stoje na višim nožicama omogućuju lakše čišćenje poda. Za što bolju iskorištenost prostorije, osim klasičnih kreveta na kat, praktični su kreveti sa spremištem za odlaganje stvari ili pak visoki kreveti ispod kojih možete smjestiti radni stol, sofu ili neki drugi element.

Kod kupnje kreveta i madraca pazite da proizvođač posjeduje certifikat koji dokazuje da su proizvodi ekološki prihvatljivi, ne sadrže spojeve štetne za zdravlje te da mogu biti u stalnom kontaktu s kožom.U trendu je porast primjene biomaterijala a sve su popularniji zračni i vodeni kreveti koji ravnomjerno podupiru tijelo spavača i prilagođavaju se njegovoj konstituciji.

>>Izbjegnite ovih 5 pogrešaka pri odabiru boja za interijere

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.