07.04.2016. u 16:45

Kod odabira boja osluhnite prostor koji vas okružuje te se inspirirajte stilom i tontalitetima boja koje već prevladavaju kroz vaš namještaj, savjetuje dizajnerica Lorena Štimac

Nadam se da ste se uspjeli inspirirati nekim od savjeta kako od vaših par kvadrata balkona napraviti idealni kutak za relaksaciju. Po obećanju, ovog puta obradit ću temu boja odnosno bojanja zidova i proći kroz neke naputke koje bi trebali imati u vidu ako želite da vaš dom uistinu izmami zavidne poglede, ali naravno prije svega da se nakon što dođete s posla uvalite u naslonjač i uživate u pravoj svježini i ljepoti doma.

Pa, krenimo! Najveća površina u sobi upravo je ona koju stavljamo u zadnji plan, a to je strop. On je u principu slabije osvjetljen od ostalih površina pa je odmah i vizualno tamniji stoga za koju god se boju zidova odlučili neka vaš strop bude nijansu ili dvije, ovisno o osvjetljenju, svjetliji kako bi se izdignuo i prostor učinio vizualno višim.

Foto: Promo

Kod odabira boja osluhnite prostor koji vas okružuje te se inspirirajte stilom i tontalitetima boja koje već prevladavaju kroz vaš namještaj. Ukoliko niste sigurni i niste jedni od onih koji vole eksperimantirati, karta kojom uvijek igrate na sigurno su neutralne boje poput bijele, sive i bež. Ako je bijela boja vaš favorit pripazite da vaš prostor ne postane previše sterilan. Ipak je vaš dom prostor u kojim dišu emocije, a ako nije svakako bi trebao postati jer uvijek je najljepši dom bio onaj u kojem su sretni ljudi. Osjećaj sterilnosti i hladnoće možete izbjeći na način da bijelu lagano nijansirate ili ćete se pak u potpunosti fokusirati na ostale elemente interijera. Tako ćete dominaciju prepustiti tepihu, zavjesama, sofi, komodama ili raznim zidnim dekoracijama.

Foto: Promo

Po pitanju kontrasta i uparivanja boja takanina i zidova, ako imate svjetliji namještaj on će predivno doći do izražaja s tamnom pozadinom i obrnuto. Ako se odlučite na tamne i jako dominante tonove poput primjerice tamno sive do crne neka to bude jedan do maksimalno dva zida i neka vam on bude okosnica na koju ćete nastaviti graditi ostale elemente u interijeru. Taj bi zid trebao biti jače osvjetljen jer na tamnim podlogama potrebno je veće osvjetljenje.

Foto: Promo

Bilo da se radilo o sofi, fotelji ili o samo jednom jastučiću gledajte da materijal ne nosi identični ton boje zida jer time ćete se dovesti u jednu od onih situacija kada stanete i promatrate prostoriju kojoj, iako na prvi pogled sve djeluje da je spojeno u redu, nedostaje „ono nešto“. Ako vam srce ipak kaže – ista boja, poigrajte se tim tonom kroz neki cvjetni ili geometrijski uzorak.

Foto: Promo

Pri odabiru vaše idealne boje najbolje je da otiđete do specijalizirane trgovine i zatražite besplatnu ton kartu te s njom na licu mjesta, uz pravo osvjetljenje i namještaj kojeg već posjedujete, u miru odaberete idealnu boju.

Foto: Promo

Iako je poželjno da svaka soba nosi svoju boju zbog neke dinamike, u konačnici boja svake prostorije mora biti dio priče koju govori vaš stan. Osobno volim eklekticizam i mix stilova i boja no svaka prostorija traži balans i određen kontinuitet, a to je najbolje postići s nijansama ili unaprijed odabranim setom od maksimalno dvije do tri boje, naravno ovisno o broju i veličini prostorija.

Za kraj iako ne spada u odabir boje jedan mali savjet iz aspekta same izvedbe. Osobno smatram kako je pribor za bojanje jedna od stvari na kojim ne valja štediti jer ako izaberete kvalitetan pribor, uz pravilo čiščenje po završetku i održavanje, ovo jedna od stvari koju možete imati dugi niz godina do zauvijek.

Naravno teško je tematiku boja obraditi u samo jednu od dvije kartice teksta i dok će većina dizajnera reći kako je za dobro obojen prostor najbolje unajmiti profesionalca, ja bih rekla: nemojte se bojati pogriješiti jer zabava koju možete imati s prijateljima ili obitelji je neprocjenjiva! Osvježavanje prostorija bojanjem zidova idealna je prilika da spojite ugodno s korisnim – dok će se vaša djeca osjećati super jer imaju osvježenu novu sobu, provest ćete odlično vrijeme zajedno! Bilo da se upuštate u ovaj podhvat prvi puta ili ste već s iskutsvom znajte kako je pogriješiti u redu jer postoje i načini da greške pretvorimo u prednosti. Bitnije je da iz grešaka naučimo.Tako će kroz nekoliko sezona zidovi izgledati kao da ste zbilja angažirali profesionalce.

Foto: Promo

Kroz ovotjednu temu spomenula sam osvjetljenje. Ono je u interijerima itekako bitno jer može biti faktor koji pokriva nedostatke ili pak može narušiti izgled, ali i ono bitnije funkcionalnost vašeg doma. Stoga više o temi rasvjete i osvjetljenja idući tjedan.

Dizajnerica interijera,

Lorena Štimac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije