Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Od drvene vikendice u šumi do udobnog i suvremenog doma

Kućica za odmor u blizni Antwerpena doživjela je veliku stilsku i prostornu transformaciju. Pogledajte rezultate
08. lipnja 2019. u 06:58 3 komentara 18566 prikaza
vikendica u belgiji
Foto: Mick Couwenbergh
Pogledajte galeriju 1/9

Artitektonski studio dmvA iz Bruxellesa dobio je prije nekoliko godina zadatak da na drvenoj kući u jednom belgijskom selu nadomak Antwerpena nadogradi dio. Vlasnici su htjeli da od vikendice stare nekoliko desetaka godina napravi udobnu i suvremenu kuću u kojoj će biti više prostora te shodno tome i moći boraviti tijekom cijele godine.

Ekstenzija odnosno nadogradnja je bio popriličan izazov budući da je vikendica građena od drva, u obliku slova A te je okružena šumom i zelenilom. Dakle, moralo se uvelike paziti na okoliš te na činjenicu da je ovo bivša turistička zona koja je s vremenom postala stambena te su se trebali slijediti određeni građevinski propisi.

vikendica u belgiji | Autor : Mick Couwenbergh Foto: Mick Couwenbergh

Na postojeća 52 kvadrata u kojem su bili smješteni dnevni boravak s kuhinjom u prizemlju i spavaćom sobom u potkrovlju nadodana su još 25 m2. Zahvaljujući dodatku, prizemlje kuće se proširilo i malo prenamijenilo – na mjestu dnevnog boravka ostala je samo kuhinja i prošireni hodnik, dok je u nastavku smješten dnevni boravak s velikom bibliotekom. Potkrovlje je ostalo kakvo i jest, dok su kupaonica i ulazni prostor renovirani.

vikendica u belgiji | Autor : Mick Couwenbergh Foto: Mick Couwenbergh

Arhitekti su vješto povezali novi sa starim dijelom zahvaljujući drvenim gredama koje su zapravo okvir odnosno stranice oblika A. Prednji i stražnji dio kuće je potpuno ostakljen što omogućuje potpuni pogled na vrt i ribnjak te donosi više prirodne svjetlosti u prostor.

>>Oaza u Zagorju: minimalistički stan za bijeg od gradske vreve