Ljutići pokraj Malinske

Obnovljena kamena ljepotica dobila je bazen i ekološki vrt

Kuća na Krku
Foto: Goran Kovačić/Pixell
1/32
27.06.2019.
u 08:30

Skidanjem žbuke sa zidova otkrivena je sva ljepota nekadašnje arhitekture, posebno svoda nad nekadašnjim ognjištem. Zidovi debeli 80 cm kvalitetna su zaštita od ljetnih vrućina i zimske bure

Sačuvati autohtonost krčkoga graditeljstva i štovati tradiciju bile su osnovne niti vodilje pri adaptaciji kuće u selu Ljutići nedaleko Malinske na otoku Krku. Staru i ruševnu kuću vlasnici su kupili prije šest godina. Bila je to ljubav na prvi pogled, jer i kroz trule grede, deturnu stolariju ili napukle crijepove, prepoznali potencijal kuće. I krenula je temeljita obnova.

- Dileme oko stila uređenja nije bilo, jer ideja je bila jasna - obnoviti starinu, vratiti joj nekadašnji izgled i naglasiti “sirovost” nekadašnje arhitekture - otkriva vlasnica, dodajući kako je prvi korak bilo skidanje žbuke sa zidova kako bi se došlo do autohtonog kamena od kojih je građena.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

- Ta žbuka na kamene zidove stavljena je kasnije, u eri kad je bilo moderno sve zaravnavati i na kamene kuće stavljati fasade - nadodaje vlasnica, govoreći i kako se svakim udarcem čekića otkrivalo nešto novo - bolte, kameni nadvoji nad prozorima i vratima, ljepota kamena...

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Zahtjevni građevinski radovi potrajali su nešto više od godine dana, a sve zahvate vlasnici su radili vodeći se osobnom estetikom. Adaptacija je uključivala potpuno izmjenu katnih drvenih greda, temeljitu izmjenu krovne konstrukcije i postavljanje novog crijepa i oluka. Uvedene su sve nove instalacije, a sva unutarnja i vanjska stolarija rađena je po onoj negdašnoj. Vlasnici su sve radove povjerili lokalnim majstorima.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Jedan od njih bio je i Damir Franolić, majstor od kojeg su, priznaje vlasnica, puno toga naučili o kamenu i načinu obrade te o autohtonosti lokalnoga graditeljstva. No, u početku nije išlo sve lako, jer i majstori su bili skloniji finijim obradama i “ušminkavanju” zidova finom žbukom.

- Puno poslova radili smo i sami, u osmišljavanje našeg raja u Ljutićima, gdje vrijeme ne trči i gdje se živi jednostavnije i nekako sporije, uključili su se i naši dragi prijatelji - otkriva vlasnica, dodajući kako je najveća nagrada za cijeli trud ugodnio vrijeme koje u kući provode i ljeti i zimi. Za toplijih dana neizostavna su druženja uz roštilj i bazen, zimi uz topli kamin. Iako je kuća u potpunosti vraćena u autohtono stanje, sa svom tehničkom opremljenosti korespondira s današnjim vremenom. Jedna od tih veza sa suvremenošću je i bazen koji nudi zabavu više za obitelj i prijatelje.

- Dugo smo razmišljali trebali nam ili ne, ali zapravo nudi potpuni užitak i onda kad nam se ne da do 2 kilometra udaljene plaže - priča vlasnica. Intimnost bazena osigurana je kamenim zidom prema parkiralištu. Sunčalište uz bazen oplemenjeno je i bujnim mediteranskim raslinjem - lavandom, olijanderima, maslinama, bršljanom...Oko kuće je i veliki park u kojem vlasnica ima i svoj ekološki vrt.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

- Sjajno je ubrati svoju rajčicu, papriku ili blitvu. Stalno sam u vrtu i stalno čeprkam po zemlji, ali to vrijeme je za mene vrlo kvalitetno provedeno, jer nakon stresnog tjedna u Zagrebu, u svom se vrtu kvalitetno opustim - ističe vlasnica, dodajući kroz šalu da je katkada njezino povrće puno skuplje nego da ga kupi na tržnicu, ali ima posebnu vrijednost, jer i to je dio stapanja s načinom života u selu u kojem se još uvijek njeguju nekadašnji običaji - od spravljanja hrane do rakije od zelenih oraha.

Kamen i drva, dva osnovna gradbena materijala diktirali su i izbor boja u interijeru i eksterijeru. Prevladavaju zemljani i prirodni tonovi, uz dodatak “krčke” plave na prozorima i škurama koja je poveznica s morem.

Većina namještaja i zanimljivih sitnica u kući skupljena je po otpadu, kupljena po selima i i na različitim buvljacima. i temeljito obnovljena. To interijeru daje originalnost i jaku osobnost.

Čak su se u tu priču skupljanja odbačenog namještaja uključili i naši majstori. Tako me je jednom dočekao stari luster kojeg su našli negdje na otpadu. I time su me baš razveselili. Luster je, kao i svi naši stolci, komode, stare škrinje, lampe ili stolovi obnovljen. To skupljanje namještaja i potraga za zanimljivim starim stvarima kojima treba udahnuti novi život traje i danas - kod nas se uvijek nešto “šmirgla”, brusi, premazuje. Mi doista uživamo u tome - ističe vlasnica.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

>>Kuća koja se preselila na drugu lokaciju i postala šarmantna vikend-oaza

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar sidhara
sidhara
15:08 17.08.2017.

Predivna kucica, ustvari to je mala vila, mega cool ovaj put, bas po mom ukusu.

Avatar Zgubider.
Zgubider.
15:27 17.08.2017.

Cool, stvarno pohvale 👍!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije