Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Vila Ipsilon: futurističko zdanje sakriveno u brežuljak

Bifurkacija u izgledu slova ipsilon svršeno opisuje oblik kuće koje se uzdiže iz okoliša kao produžetak zemlje i opet se stapa s njom
09. travnja 2019. u 08:28 0 komentara 377 prikaza
Foto: NAARO

Na što prvo pomislite kada netko spomene vilu u Grčkoj? Ova je vila potpuno suprotno od toga! Inovativna i jedinstvena, vila Ipsilon ističe se svojim arhitektonskim rješenjem, a istovremeno se stapa s okolišem u neprimjetnu sinergiju. Ovdje nećete pronaći meandre, baldahine, bogate blagovaonske stolove od punog drva ili plave ukrasne detalje u dekoracijama. Dekoracija gotovo da i nema u minimalističko, futuristički uređenoj kući.

Sam izgled slova Y poslužio je kao inspiracija za eksperimentalan izgled vile u grčkoj provinciji Messeniji s potpisom arhitektonske skupine LASSA londonske i briselške adrese. Riječ je o ljetnikovcu čiju je izgradnju naručio privatni klijent 2015. godine, a vila se rasprostire na 180 četvornih metara relativno blizu grada Kalamate.

 | Autor : NAARO Foto: NAARO

Prikladno nazvana Vila Ipsilon, ovo rezidencija slijedi izgled krajolika, jer je izgrađena na brijegu prekrivenom maslinama s pogledom na zaljev Foinikounda. Točnije bi bilo reći, izgleda kao da je izgrađena u brijegu. Više od bilo koje druge vile, Ipsilon je dijametralno suprotan od svega što vam pada na pamet kada pomislite na ljetnu vilu u Grčkoj!

 | Autor : NAARO Foto: NAARO

Bifurkacija u izgledu slova ipsilon svršeno opisuje oblik kuće koje se uzdiže iz okoliša kao produžetak zemlje i opet se stapa s njom. Suživot s prirodom prava je kontradikcija modernom izgledu vile – izvana i iznutra. Unatoč oksimoronu stilova, kuća se dobro sakrila u okolišu i stopila s prirodom, te na taj način pruža savršenu ravnotežu inovacije arhitekture i poštovanja okoliša u kojem se nalazi.

S krova puca pogled na sve strane svijeta: maslinici do kraja horizonta, obližnje planine, zaljev, a s južne strane na kojoj se nalazi dnevni boravak te terasa s bazenom, moguće je vidjeti otoke Schizu i Sapientzu kako tonu u Mediteran.

 | Autor : NAARO Foto: NAARO

Arhitekti Theo Sarantoglou Lalis i Dora Sweijd pametno su iskoristili grčko vrijeme i eliminirali potrebu za ugradnjom klime tako što su uveli sustav križne ventilacije te su na krov posadili lokalno bilje i grmlje koje osigurava hlad.

Zavirite u našu foto-galeriju i otkrijte jedinstveni izgled vile Ipsilon:

1 / 12
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.