19.08.2021. u 08:25

Zašto je važna dobra rasvjeta i prirodni izvor svjetla i na što sve valja paziti prilikom obnove ili zamjene stolarije

Još u doba starog Rima pojavili su se prvi ostakljeni prozori. Kroz ljudsku povijest prozori su imali nekoliko svojih ključnih faza razvoja. U početku su to bili mali otvori na zidu za provjetravanje i ulazak svjetla. Razvojem tehnologije, moderna arhitektura s vremenom prozore pretvara u velike staklene stijene kako bi prostor dobio dojam otvorenosti i kontakta s okolinom te kako bi se omogućilo korištenje veće količine Sunčeve svjetlosti.

Arhitektonska slika nekog objekta u velikoj mjeri ovisi o izboru stolarije. Pri kupnji prozora važno je imati na umu da su prozori jedan od najvažnijih građevnih elemenata te utječu na estetski izgled kuće izvana i na dobar ugođaj unutra.

Uvjeti koje mora ispunjavati suvremena stolarija su: veliki izbor boja i materijala, toplinska i zvučna izolacija, jednostavno održavanje, provjetravanje i protuprovalna zaštita.

Foto: BoConcept

Energetska učinkovitost

Nekvalitetni i dotrajali prozori i vrata, osim što estetski ne izgledaju dobro i narušavaju izgled stambenog objekta, također su i energetski neučinkoviti te ih je potrebno zamijeniti novima.

Za vrijeme ljetnih vrućina nekvalitetna stolarija loš je izolator i propušta vrućinu, a po zimi hladnoću.

Foto: BoConcept

Važnost energetske učinkovitosti prozora predočit ćemo spomenemo li da od ukupnih toplinskih gubitaka zgrade oko 50% gubitka toplinske energije otpada na prozore. Gubici kroz prozore i do su 10 puta veći nego gubici kroz zidove. U skladu s novim tehničkim propisima posebno treba paziti na koeficijent prelaska topline za prozore i balkonska vrata.

Foto: VELUX

Kako bi se smanjilo toplinske gubitke, obične, jednostruke prozore zamjenjuje se IZO staklom. IZO staklo stakleno je tijelo sastavljeno od namanje 2 staklene površine čiji je međuprostor ispunjen suhim zrakom ili određenom vrstom plina (argonom, ksenonom ili kriptonom).

1/10

Znatno smanjenje gubitka topline u prostoru može se postići i ako se postojećim vanjskim vratima i prozorima provjere i zamijene (ako je potrebno) okovi. Mogu se ugraditi brtve, što će biti vrlo učinkovito jer se tako sprečavaju najveći gubici topline u prostoru. U svakom je slučaju dobro postaviti rolete i guste zavjese. Kutije za rolete treba izolirati.

Razlikujemo tri vrste prozorskih okvira – drvene, aluminijske i plastične (PVC).

Drvo je prirodni, klasični materijal i, ako se pravilno održava, drveni prozor može izdržati i do 100 godina. Drveni prozor ima najbolji stupanj zvučne i toplinske izolacije, a prihvatljiv je i ekološki gledano jer je drvo materijal koji se obnavlja. U požaru njegova konstrukcija ostaje postojana i ne proizvodi nikakve otrovne plinove. Posebno se treba paziti pri odabiru zaštitnog sredstva za drvo koje mora biti ekološki prihvatljivo kao što su smola i firnis.

Da bi drveni prozori bili otporni na vremenske utjecaje, moguće ih je oblagati aluminijem.

Foto: VELUX

Aluminijski prozorski okviri imaju postojan oblik, što je jako važno kod velikih prozorskih okvira. Ne stare i laki su za održavanje. Aluminij ima veliku toplinsku vodljivost te se puni drvom kao toplinskim izolatorom.

Plastični (PVC) prozorski okviri nisu prihvatljivi s ekološkog gledišta jer njihova proizvodnja i reciklaža zagađuju okoliš. Lako se održavaju pa im je to prednost u odnosu na drvene prozore. Imaju bolju toplinsku zaštitu od aluminijskih, a cijena im je otprilike ista.

Foto: BoConcept

Osim što razlikujemo stolariju po materijalu od koje je izrađena, danas se na tržištu nude razne vrste oblika i boja stolarije. Uz standardne oblike nude se još i drugi oblici stolarije po mjeri kao što su: harmo klizne stijene, podizno-klizne stijene, otklopno-klizne stijene, specijalni oblici i drugo. Odabir stolarije uvelike će utjecati na stil uređenja interijera. Plastični i aluminijski prozori i vrata modernijeg su dizajna i uglavnom se biraju kod moderno uređenih građevina, dok se drvena stolarija, osim kod modernih, najčešće koristi za klasično i rustikalno uređenje doma.

Vrata u interijeru, osim svoje funkcionalnosti, poseban su ukrasni element. Kombinacijom boje, materijala i ukrasnih letvica stvara se jedinstven identitet prostora.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije