LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Na prozorima i vratima ne isplati se štedjeti – u njih investirajte

Zašto je važna dobra rasvjeta i prirodni izvor svjetla i na što sve valja paziti prilikom obnove ili zamjene stolarije
27. kolovoza 2019. u 09:43 0 komentara 3834 prikaza
Man painting window frames white

Još u doba starog Rima pojavili su se prvi ostakljeni prozori. Kroz ljudsku povijest prozori su imali nekoliko svojih ključnih faza razvoja. U početku su to bili mali otvori na zidu za provjetravanje i ulazak svjetla. Razvojem tehnologije, moderna arhitektura s vremenom prozore pretvara u velike staklene stijene kako bi prostor dobio dojam otvorenosti i kontakta s okolinom te kako bi se omogućilo korištenje veće količine Sunčeve svjetlosti.

Arhitektonska slika nekog objekta u velikoj mjeri ovisi o izboru stolarije. Pri kupnji prozora važno je imati na umu da su prozori jedan od najvažnijih građevnih elemenata te utječu na estetski izgled kuće izvana i na dobar ugođaj unutra.

Uvjeti koje mora ispunjavati suvremena stolarija su: veliki izbor boja i materijala, toplinska i zvučna izolacija, jednostavno održavanje, provjetravanje i protuprovalna zaštita.

Energetska učinkovitost

Nekvalitetni i dotrajali prozori i vrata, osim što estetski ne izgledaju dobro i narušavaju izgled stambenog objekta, također su i energetski neučinkoviti te ih je potrebno zamijeniti novima.

Za vrijeme ljetnih vrućina nekvalitetna stolarija loš je izolator i propušta vrućinu, a po zimi hladnoću.

Važnost energetske učinkovitosti prozora predočit ćemo spomenemo li da od ukupnih toplinskih gubitaka zgrade oko 50% gubitka toplinske energije otpada na prozore. Gubici kroz prozore i do su 10 puta veći nego gubici kroz zidove. U skladu s novim tehničkim propisima posebno treba paziti na koeficijent prelaska topline za prozore i balkonska vrata.

Kako bi se smanjilo toplinske gubitke, obične, jednostruke prozore zamjenjuje se IZO staklom. IZO staklo stakleno je tijelo sastavljeno od namanje 2 staklene površine čiji je međuprostor ispunjen suhim zrakom ili određenom vrstom plina (argonom, ksenonom ili kriptonom).

Znatno smanjenje gubitka topline u prostoru može se postići i ako se postojećim vanjskim vratima i prozorima provjere i zamijene (ako je potrebno) okovi. Mogu se ugraditi brtve, što će biti vrlo učinkovito jer se tako sprečavaju najveći gubici topline u prostoru. U svakom je slučaju dobro postaviti rolete i guste zavjese. Kutije za rolete treba izolirati.

Razlikujemo tri vrste prozorskih okvira – drvene, aluminijske i plastične (PVC).

Drvo je prirodni, klasični materijal i, ako se pravilno održava, drveni prozor može izdržati i do 100 godina. Drveni prozor ima najbolji stupanj zvučne i toplinske izolacije, a prihvatljiv je i ekološki gledano jer je drvo materijal koji se obnavlja. U požaru njegova konstrukcija ostaje postojana i ne proizvodi nikakve otrovne plinove. Posebno se treba paziti pri odabiru zaštitnog sredstva za drvo koje mora biti ekološki prihvatljivo kao što su smola i firnis.

Da bi drveni prozori bili otporni na vremenske utjecaje, moguće ih je oblagati aluminijem.

Aluminijski prozorski okviri imaju postojan oblik, što je jako važno kod velikih prozorskih okvira. Ne stare i laki su za održavanje. Aluminij ima veliku toplinsku vodljivost te se puni drvom kao toplinskim izolatorom.

Plastični (PVC) prozorski okviri nisu prihvatljivi s ekološkog gledišta jer njihova proizvodnja i reciklaža zagađuju okoliš. Lako se održavaju pa im je to prednost u odnosu na drvene prozore. Imaju bolju toplinsku zaštitu od aluminijskih, a cijena im je otprilike ista.

Osim što razlikujemo stolariju po materijalu od koje je izrađena, danas se na tržištu nude razne vrste oblika i boja stolarije. Uz standardne oblike nude se još i drugi oblici stolarije po mjeri kao što su: harmo klizne stijene, podizno-klizne stijene, otklopno-klizne stijene, specijalni oblici i drugo. Odabir stolarije uvelike će utjecati na stil uređenja interijera. Plastični i aluminijski prozori i vrata modernijeg su dizajna i uglavnom se biraju kod moderno uređenih građevina, dok se drvena stolarija, osim kod modernih, najčešće koristi za klasično i rustikalno uređenje doma.

Vrata u interijeru, osim svoje funkcionalnosti, poseban su ukrasni element. Kombinacijom boje, materijala i ukrasnih letvica stvara se jedinstven identitet prostora.

 

Krenite u bojanje!

Ako ste se zasitili postojeće boje na svojoj stolariji ili su prozori izblijedili od vanjskih utjecaja, odlučite se za novo bojenje. Odaberite akrilne boje (na bazi vode). Brzo se suše i nisu štetne za zdravlje. Kako biste kvalitetno nanijeli novu boju, prije svega valja dobro prebrusiti staru boju i zaštititi dijelove koje ne želite bojiti.

Stolariju koja je u dobrom stanju, ali izblijedjela od vanjskih utjecaja ili vam se ne sviđa postojeća boja treba ponovno prebojiti. Prije samog nanošenja boje valja izvaditi krila iz okvira i zaštititi dijelove koje ne želimo bojiti. Nakon toga važno je dobro prebrusiti površinu koju planiramo bojiti.. Pri brušenju treba imati na umu da se drvo obrađuje prateći liniju strukture drveta, nikako iskosa. Potom se cijela površina prebriše vlažnom krpom kako bi se uklonila prašina i ostale nečistoće. Nakon toga nanosi se podloga u dva sloja. Važno je da se sve ravnomjerno prekrije. Kad se podloga osušila (a potrebno joj je oko 30 min), može se početi s bojenjem. Prije toga prebrusite još jednom finim brusnim papirom kako bi se uklonile i najmanje neravnine.

Boja se obično nanosi u 3 sloja. Prvi, najtanji, sloj nanosi se u smjeru linija na strukturi drveta. Kad se prvi sloj malo osuši, počinje se nanositi drugi sloj. On se nanosi ukoso, a treći se kao i prvi nanosi prateći liniju strukture drva. Kad je sve gotovo, ostavite da se dobro osuši preko noći.

1. Ne zaboravite da stolarija određuje i stil unutarnjeg uređenja

Kod odabira stolarije važno je imati na umu da stolarija uvelike utječe na estetski izgled kuće izvana i dobar ugođaj unutra. Odabir stolarije uvelike će utjecati i na stil uređenja interijera. Unutarnja vrata prilagodite svom stilu i izaberite ona koja savršeno pristaju u vaš dom i oplemenjuju ga.

2. Izolacija je ključna, stoga ne štedite pri kupnji prozora i vrata

Pri kupnji nove stolarije posebno se treba paziti na njenu toplinsku i zvučnu izolaciju. Ne štedite novac na stolariji. Višestruko će vam se isplatiti uštedom energije.

3. Izaberite akrilnu boju jer se brzo suši

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.