Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Mjesto gdje nebo ljubi more

Vlasniku je bilo jako važno pokušati maksimalno očuvati postojeći okoliš i zelenilo, stoga su čak i biljke koje su tijekom radova morale biti uklonjene nadomještene i uklopljene u novonastalu situaciju. autohtone biljke otoka paga tako se protežu duž cijele kuće, uz bazen i šetnicu, sve do mora
03. srpnja 2017. u 09:10 0 komentara 2532 prikaza
Foto: Duško Jaramaz/Pixell

Nije tajna da je lokacija najbitnija stavka pri odabiru kuće za odmor, a kada naletite na biser tik do mora i nađete stručnjaka koji zna realizirati ono što ste zamislili, može se, menadžerskim rječnikom rečeno, reći da ste u win-win situaciji. Upravo to dogodilo se Peteru Palki koji je, vidjevši staru kuću na Pagu, točnije, Šimunima, tik do mora odlučio da će to biti njegova ljetna rezidencije.

 | Autor : Duško Jaramaz/Pixel Foto: Duško Jaramaz/Pixel

Dvije godine razmišljao je što i kako i onda sve prepustio stručnim rukama arhitektice Valentine Folnegović. 
– Kuća je rađena u detalj po željama investitora i njegovih potreba. Ideja projekta bila je potpuna rekonstrukcija stare kuće i uređenje njezina okoliša. Prvotna ideja bila je podići kuću za jednu etažu i dobiti još jedan stan, no od toga smo odustali kako bismo u srcu Paga dobili pravu malu provansalsku vilu – objašnjava arhitektica dodajući kako je bila riječ o vrlo opsežnom projektu.
– Za početak, iskopali smo pola vrta kako bismo oslobodili zarobljeni podrum, dobili novu šetnicu od mora i prema prizemnoj etaži kuće. Na mjestu masline rasla je crnika, zbog nje nastaje kružna forma oko koje se opliću polukružne stepenice i spajaju na šetnicu koja vodi od mora do prizemlja. Ako se penjemo dalje prema prizemlju, smišljali smo kako postići novi atraktivni ambijent kao glavno žarište čitavog okoliša, tu dolazimo do ideje tribina između kojih spuštamo stepenice. 


 | Autor : Duško Jaramaz/Pixell Foto: Duško Jaramaz/Pixell

Tribine su zamišljene kao sunčalište, mjesto za opuštanje i uživanje u pogledu prema moru. 
Natkrivena terasa imala je lukove pa smo i njih odlučili srušiti i zatvoriti čitavu terasu kliznim stijenama kako bi se na njoj moglo uživati kroz čitavu godinu, a za bolji ambijent smjestili smo grill/kamin kako bi se, osim pripremanja ukusnih jela, ponekad moglo i samo uživati. Terasa je natkrivena trostrešnim krovom čije je sljeme bilo prilično visoko i vizualno radilo jako visok prostor. 
Kako bismo tu visinu pripitomili, odlučili smo staviti drvene grede između rogova krova i dati život čitavoj terasi odabirom tirkizne boje za grede. Postavilo se pitanje što s ostatkom vrta pa je tu nastao infiniti bazen sa sunčalištem. 
Iza kuće nalazilo se parkirališno mjesto koje smo oplemenili stupovima i pergolom. Na samom ulazu na parcelu bila je ograda koju smo također odlučili srušiti i time oslobodili mali prostor okućnice koju su dodatno opterećivale stepenice koje su vodile u kuću. I njih smo srušili te napravili velebni ulaz s monolitnim kamenim stepenicama. Nakon toga uslijedio je proces odabira kamene fasade, keramike i boja.

 | Autor : Duško Jaramaz/Pixell Foto: Duško Jaramaz/Pixell

Čitava kuća obložena je benkovačkim kamenom, a za odabir keramike zadužena je Grupa Neutra 03. Što se tiče odabira stolarije, za to je zaslužna tvrtka Alu-plast iz Zeline, čiji su majstori slušali svaku ideju i pretočili je što realnije u stvarnost. 
Kod odabira boja jednoglasno smo se složili da treba ići na tirkizne škure da podignu čitavu kuću na viši nivo, pa tako i pergola dobiva tirkiznu boju. 
Brojne zasluge pripadaju i dečkima iz Kera centra koji su strpljivo i profesionalno ugrađivali keramiku te Optima gradnji koja je realizirala sve grube radove – pokušala je sve odrađeno sažeti arhitektica Valentina Folnegović. 
U dvorištu stare kuće valjalo je pronaći i mjesta za atraktivni, tzv. infiniti bazen iz kojeg se pruža pogled na more i koji izgleda kao da se stapa s morem zbog čega ujutro i navečer ima spektakularne izlaske, odnosno zalaske sunca i trenutačno je, u ljetnim mjesecima, omiljeno mjesto za opuštanje vlasnika i njegove obitelji. 
Puno pažnje posvećeno je uređenju okućnice jer je vlasniku bilo jako bitno sačuvati što više postojećeg zelenila. 
Ono što se nije moglo spasiti tijekom gradnje naknadno je ponovno posađeno i zbog toga je kuća skrivena od znatiželjnih pogleda upravo prirodnim štirom, odnosno autohtonim zelenilom.

 | Autor : Duško Jaramaz/Pixell Foto: Duško Jaramaz/Pixell

Naravno, nakon tih grubih radova uslijedilo je uređenje interijera.
– Zamisao je bila dobiti starinski štih i utkati toplinu u kuću. Keramika koja je birana imitacija je starog bengalskog tepiha, kuhinja je u kolonijalnom stilu, a dnevni boravak opremljen je namještajem Riviera Maison iz salona Elmina Nabytok, iz kojeg su svi detalji pomno birani i na kraju slagani kako bi što bolje oplemenili čitav prostor i dali mu dozu luksuza, stari kredenci, stari stol, komode… Kuhinja, kao središte kuće, rađena je po mjeri u nježnim prljavobijelim tonovima i s mnoštvom praktičnih pretinaca koji omogućuju pohranu. Pazilo se i na veličinu radne plohe, odnosno na to da ima dovoljno mjesta za pripremu jela za mnogobrojnu obitelj i prijatelje – napominje arhitektica koja je od početka do kraja nadgledala radove i koja je zaključila:
– U cijeli proces projektiranja i smišljanja projekta, pa potom i u realizaciju, utkano je puno ljubavi i duha kako bi svaki detalj dobio svoje zasluženo mjesto koje će krasiti i veseliti još mnogo godina i generacija koje tamo budu živjele i ljetovale. Sve je jako dobro promišljeno i svaki detalj u kući ima svoju ulogu. Valja reći i da smo prilično detaljno razmatrali i najsitnije detalje, upravo kako bi konačan rezultat bio – vau! A potvrđuje to, na najbolji način, zadovoljan vlasnik zbog kojeg je i sve nastalo….

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.