Mala škola uređenja

Kako trend koji viđamo povuda, marokanske pločice, uklopiti u svoj dom

maroko
Thinkstock
07.01.2022.
u 13:12

Ove godine jedan od trendova u uređenju interijera su marokanske pločice koje se pojavljuju i na posve neočekivanim mjestima

Neodoljivi dizajn, uzorci i boje Maroka svojom jedinstvenom ljepotom i profinjenošću osvojili su gotovo cijeli svijet. Marokanski dizajn interijera odražava bogatu tradiciju i kulturu ove mediteransko-arapske zemlje te odiše neodoljivom romantikom i mistikom.

Foto: pixabay

Bogata paleta boja, od toplih zemljanih tonova do jarke tirkizne u kombinacijama s bojama začina, voća i povrća, temeljni je element za postizanje marokanskog ugođaja u domu. Odlučite li se samo pojedinim detaljima unijeti dašak Maroka u svoj dom, nemojte se bojati da ćete pogriješiti jer se ovaj stil odlično nadovezuje na klasično uređene domove. Posebno će dobro doći u modernim, minimalističkim interijerima kojima nedostaje boja i osobnosti. Želite li slijediti marokanski stil, dobro je znati da Marokanci koriste isključivo prirodne materijale u svojim domovima.  Svakako nabavite barem jedan komad bogato izrezbarenog namještaja od masivnog drveta.

Komode i taburei

Može to biti raskošna komoda ili niski izrezbareni klub-stolić oko kojeg ćete postaviti šarene taburee i nekoliko jastuka u raznim nijansama boja. Za kompletan marokanski dojam u zoni za sjedenje ispod stola prostrite orijentalni vuneni tepih.

Foto: pixabay

Vuna i svila tekstilni su materijali koji se najčešće koriste u marokanskim domovima, što je dobro znati pri kupnji zavjesa, jastuka i drugih elemenata od tekstila. Rasvjeta je vrlo važna za postizanje očaravajuće atmosfere u interijerima uređenim u ovom stilu. Atraktivnim lampionima od bronce ukrašenim staklom u boji te lampama od perforiranog posrebrenog bakra stvarat ćete romantični i pomalo mistični ugođaj u domu. Ono što je iznimno očaravajuće u marokanskom stilu sitne mu mozaik pločice kojima su dekorirani zidovi pa čak i dijelovi namještaja. Pločice će posebno dobro izgledati na prekrasnim šarenim umivaonicima obloženim sitnim pločicama za koje slobodno možemo reći da su prava umjetnička djela.

Pločice su jako bitne

Znamo da kod nas nije jednostavno pločicama postići potpuni ugođaj Maroka u domu, ali bit će dovoljno da barem okvirom slike ili ogledala te klub-stolićem obloženim mozaikom unesete dašak ovoga stila u svoj dom. Važno je još spomenuti i neizostavne elemente kao što su vaze, kovani ukrasi i posuđe koji će vam pomoći da upotpunite vizualni dojam u interijeru. A kad vam u goste dođu dragi prijatelji, poslužite ih čajem u čajniku s pladnjem ukrašenim tradicionalnim uzorcima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije