19.05.2016. u 10:00

Uz samo malo truda i investicija vaša spavaća soba može izgledati luksuzno poput onih hotelskih. Ključ je, kao i uvijek, u dekorima i detaljima

Iako često napominjem kako je najbitnije da vaš životni prostor bude manje kuća, a više dom, ponekad doza glamura i elegancije koju postižemo s tek nekoliko dizajnerskih trikova, ne može biti na odmet.

Dapače, ovotjednim istraživanjem naišla sam na zanimljiv podatak, a to je da ljudi vole imati elegantne detalje, hotelsku organizaciju prostora te namještaj avangardnih oblika, materijala ili boja jer na taj način zadržavaju osjećaj da se stvarno nalaze u hotelskoj sobi, a na što nas drugo mogu asocirati profinjeni hoteli osim na odmor, relaksaciju i bezbrižnost?

Većina cijele godine marljivo radi kako bi dobila tih tjedan dana čiste uživancije i odmaka od stvarnosti, pa zašto onda ne uvrstiti u vlastiti dom svakodnevni mali podsjetnik na glamur i eleganciju?

Foto: screenshot/facebook

Postizanjem elegancije s detaljima vaša će spavaća soba postati novi svijet u kojem se odmičete od užurbane i iscrpljujuće svakodnevice te se svaku večer možete osjećati kao da ste uplatili svoj djelić zasluženog odmora.

Foto: Tarina Lyell
Tarina Lyell

S kojim to detaljima i dekoracijama možemo postići dojam luksuza i profinjenosti? Prvi odgovor su tkanine. Tkanine posvuda, od posteljine i dekorativnih jastuka, zavjesa, paravana, tapisona i tepiha do tapecirunga kreveta, uzglavlja i taburea... Prilika je napretek.

Baza svake spavaće sobe je, naravno, krevet. Kako se razlikuju i po oblicima, materijalima, dimenzijama, ne moraju nužno biti klasično smješteni uza zid, već, ako imate prostora, možete se poigrati i smjestiti ga u središte prostorije pa ćete na taj način stvoriti vizualnu pregradu prema mogućoj lounge zoni. To nas dovodi do drugog čimbenika za postizanje luksuza – uvođenjem tek jednog naslonjača ili sofe, dobili ste kutak za odmor, što daje osjećaj hotelskog apartmana, a ne tek standardne spavaće sobe.

Foto: Dialma Brown
Dialma Brown

Ako se uzglavlje kreveta mora naći uza zid, pokušajte i običan krevet obogatiti tapeciranjem uzglavlja, a tkanina neka prati boju zida na koji ga naslanjate. Na taj čete način uzglavlje, iako je odmaknuto od zida, priljubiti sa zidom i postići sklad. Koji god stil i materijal kreveta imali, neka na njemu igru vode dekorativni jastuci.

Foto: IKEA
Ikea

Što više vrišti "luksuz" od – dobro popunjenih jastuka te hrpe dekorativnih plišanih jastučića ukrašenih zlatnim vezom? Poigrajte se kraljevskim bojama poput tamnoplave, tirkiznozelene, ljubičaste ili bež, ali i veličinama i oblicima.

Foto: Wall&Deco
Wall&Deco

Neka posteljina bude neutralna, pa ćete nakon nekog vremena lako promijeniti ukrasne jastučnice i time odmah osvježiti prostor uz vrlo malu investiciju.

Foto: screenshot/facebook

Ispred kreveta možete predvidjeti dio za klupu koja može postati dodatni prostor za skladištenje, ali i koristan detalj za pridržavanje popluna ako vaš krevet nema podnožje.

Foto: screenshot/facebook

Razmislite i o centralnom zidu obučenom u tapetu geometrijskih ili cvjetnih uzoraka koji ćete dodatno dekorirati slikama i fotografijama s okvirima različitih oblika i dimenzija.

Foto: screenshot/facebook

Nažalost, lijep pogled na park ili prirodu nešto je što si danas ne može priuštiti svatko i prozori bez zavjesa uz pogled na sivi grad mogu djelovati još hladnije. Stoga mu dodijelite novo ruho i pri tome, naravno, posebno pripazite i na odabir karniše jer i ona mora biti u skladu sa stilom, materijalima i bojama koje prevladavaju u tom prostoru.

Foto: screenshot/facebook

Što se tiče same reorganizacije prostora, pokušajte da prvo što vidite pri ulazu u sobu ne bude krevet. Osjećaj fiktivnog pretprostora je itekako bitan te ćete na taj način spavaćoj sobi dati još veću dozu intime. Vizualni pretprostor možete postići da vam pogled pri ulasku u sobu prvo pada na neku lounge zonu, ili komodu s raskošnim zrcalom, vazom, skulpturom, podloškom na koji ćete staviti parfem...

Zadnji, ali ne i najmanje bitan, čimbenik za postizanje efekta dobro promišljenog i luksuznog preuređenja je rasvjeta. Poželjno je da rasvjetu u sobi popratite potenciometrom za stvaranje dodatnog ugođaja. Koristite se noćnim lampama s imitacijom srebra, zlata ili bronce. Elementi koji su danas u modi ne samo kroz elitne, već i svakodnevne interijere. Za dodatnu dozu glamura centralna visilica neka bude raskošna i većih dimenzija. Ona ne mora biti skupocjena i nova jer oglasi i buvljaci prepuni su stvari koji uz tek mali dodir vaše ruke mogu odlično poslužiti još koju godinu.

Dizajnerica interijera,
Lorena Štimac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije