Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Savršeno iskorišten mali stan od 42 četvorna metra

Stan u Göteborgu s prekrasnim pogledom na more sadrži, osim dnevne sobe i kuhinje i spavaću te radnu sobu!
27. kolovoza 2015. u 17:15 2 komentara 8002 prikaza
stan švedska goteborg
Foto: freshome.com
Pogledajte galeriju 1/16

S pogledom na rijeku Göta Älv i luku, maleni stan na zadnjem katu stare građanske zgrade u Göteborgu dobiva posebnu atmosferu i životost jer nudi prekrasnu živu pozornicu u kojoj se uvijek nešto događa.

No, unatoč toj dinamici pogled na vodu uvijek smiruje, a tome doprinosi i dominantna bijela boja u stanu, koji je pravi čistokrvni primjerak skandinavskog stila. Veliki adut stana jest terasa koja u toplijim mjesecima postaje produženi dnevni boravak, a usto je dovoljno velika da može primiti i veće društvo. To je za ovaj neveliki stan velika prednost.

stan švedska goteborg | Autor : freshome.com Foto: freshome.com

U samo 42 četvorna metra vlasnik je uspio smjestiti, osim kuhinje i dnevne sobe i spavaću sobu te radni kutak te je postao savršen primjer kako dobro iskoristiti svaki centimetar prostora.

Da bi se dobio dojam prostornosti korišteni su svijetli tonovi i jednostavan namještaj koji usto ne zauzima puno mjesta te su izbjegnute zavjese na prozoru kako ne bi zagušivale prostor. No, s ovakvim prekrasnim pogledom, šteta bi doista bilo da su zavjese na prozoru, zar ne?

stan švedska goteborg | Autor : freshome.com Foto: freshome.com

Kako stan ne bi ipak zbog dominacije bijele bio odviše monoton i sterilan, korišteni su pastelni tonovi poput sofe u dnevnoj sobi i tamni tonovi sive i crne (pločice u kuhinji, stolac u radnom prostoru, uzorak na tepihu). Tako je, uz dodatnu pomoć zelenila postignut kromatski kontrast i unešena dinamika u prostor. Manjak prostora u kuhinji iskorišten je tako da su viseći elementi napravljeni do stropa, kako bi što više stvari stalo u njih.

Prostor hodnika je maksimalno iskorišten: za radni kutak s policama, radnim stolom i stolcem te s malim 'skladištem' smještenim u viseće drvene elemente, budući da nije bilo mjesta za pravi garderobni ormar.

stan švedska goteborg | Autor : freshome.com Foto: freshome.com

Prostor spavaće sobe (iako je ona prije kutak nego soba budući da je odijeljen samo zastorom) je također iskorišten do zadnjeg centimetra: ormar je do stropa i odmah uz krevet, ali tako da vam ne smeta prilikom lijeganja ili ustajanja. A sam krevet je povišen kako bi se dobilo više mjesta za odjeću i ostale stvari u velikim ladicama ispod ležaja.

>>Muči vas manjak kvadrata? Razmislite o 'lebdećem' krevetu

  • LANA555:

    Da mi je takav stan.

  • Deleted user:

    Da, to je stan za dvoje mladih i jedno troje djece! Takve stanove mogu imati samci, a ne Hrvati koji izumiru!!!