Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Školska učionica pretvorena u prekrasan dvoetažni stan

Deset mladih obitelji u Amsterdamu kupilo je staru školsku zgradu i prenamijenilo je u svoj životni prostor koji se vodi principima održivih tehnologija
04. prosinca 2017. u 07:35 0 komentara 2934 prikaza
loft amsterdam
Foto: Standard Studio
Pogledajte galeriju 1/11

Stara školska zgrada u Amsterdamu prenamijenjena je prije nekoliko godina u stambenu zgradu, s desetak tlocrtno i kvadraturom različitih prostora, i to na poziv 10 mladih obitelji koje su se udružile i zajedno kupile zdanje s namjerom da ono postane njihov dom.

Jedan od stanova u zgradi je i ovaj od 100 četvornih metara na posljednjoj etaži. Od učiteljskog kabineta napravljene su dvije spavaće sobe, a od učionice dnevna zona.

Posebnost stana nije samo u toj prenamjeni, nego i u jednostavnom, nenametljivom, a ipak originalnom uređenju te dvjema galerijama koje su mogle nastati zahvaljujući visokom stropu. Jedna galerija nalazi se u prostoru dnevne zone i služi kao radni prostor, a druga je u spavaćoj sobi i namijenjena je odlaganju odjeće.

loft amsterdam | Autor : Standard Studio Foto: Standard Studio

Galerije nisu samo efektni prostorni elementi koji daju atraktivnost stanu, nego i mogućnost da se ''prizemni'' sadržaji, na prvoj razini ne pretrpavaju. Tako spavaća soba djeluje prozračno i protočno jer je ne zagušuju ormari budući da su oni na galeriji do koje vode metalne stube. Isto tako je i s dnevnom zonom – radni stol, stolac i police izmještene su na galeriju koja nudi privatnost i tišinu potrebnu za radni kutak.

Dnevna zona, zahvaljujući svojoj visini i širini, sastoji se od pet elemenata – osim kuhinje, blagovanja, boravka i radnog kutka nudi i kutak za igranje, budući da obitelj ima dvoje male djece. Prostor ispod stuba vješto je iskorišten za odlaganje dječjih igračaka.

loft amsterdam | Autor : Standard Studio Foto: Standard Studio

Standard Studio koji je osmislio prostor, ostavio je nekoliko poveznica s bivšim prostorom – prije svega, betonskim podovima i metalnim stubištem koji se nalaze u svim prostorijama osim u dječjoj sobi i radnom kutku. Osnovni materijal za ormare i police je šperploča koju su arhitekti odabrali jer ih podsjeća na osnovni školski namještaj.

Željeli smo napraviti razigran interijer, u kojem se djeca mogu družiti, trčati, penjati i nesmetano igrati, tako da ih ne morate uvijek, da bi to i imala, izvoditi van – objašnjavaju arhitekti iz Standard studija.

loft amsterdam | Autor : Standard Studio Foto: Standard Studio

Zgrada je zasnovana na zelenom konceptu održivih tehnologija koji uključuje i solarne panele, toplinske pumpe i zelene vrtove na krovu zgrade.

>>Sve je stalo u samo 24 četvorna metra, pa čak i teretana

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.