Mala škola uređenja

Pri odabiru zavjesa mnogi "prokližu" na ove tri stavke, nemojte biti među njima

Shutterstock
24.02.2022.
u 12:59

Osim što unose mekoću u dom i djeluju dekorativno u interijeru, zavjese štite od sunca i znatiželjnih pogleda izvana raspršuju svjetlost te su dobar izolator od hladnoće

Stil uređenja doma puno govori o stanarima i njihovoj osobnosti. Svi elementi u prostoru kao što su primjerice boje, namještaj, tekstilni i drugi dekorativni elementi, trebali bi činiti skladnu cjelinu u interijeru bez obzira u kojem stilu je uređen dom. Ono što je savršena dekoracija za gotovo svaki prostor jesu zavjese.

Osim što unose mekoću u dom i djeluju dekorativno u interijeru, zavjese štite od sunca i znatiželjnih pogleda izvana raspršuju svjetlost te su dobar izolator od hladnoće.

Foto: Shutterstock

Znate li da pažljivo odabrana tkanina u velikoj mjeri može učiniti vaš dom privlačnim i oku ugodnim, čak i onda ako ništa drugo ne promijenite u prostoru? Pitate se možda kako znati odabrati idealne zavjese koje će odgovarati upravo vama? Prije kupnje zavjesa trebali biste jasno odrediti koji ugođaj želite postići u interijeru. Dakle, odlučite hoće li vaša zavjesa imati samo estetsku ulogu u prostoru ili će vam trebati gušća tkanina koja skriva poglede izvana, ali ipak propušta svjetlost. Možda pak trebate zavjese koje će u potpunosti zamračiti prostor kad bude potreba za tim?

Foto: Shutterstock

Nakon toga razmislite koji će oblik zavjese odgovarati vašem prozoru. Pri tom trebate odlučiti hoće li se ona sastojati od jednog ili više komada, a to diktira širina prostorije, odnosno prozora ili staklene stijene. Ako primjerice staklena stijena zauzima gotovo cijeli jedan zid prostorije neće biti praktično imati zavjesu u jednom komadu jer bi ona bila prevelika i nepraktična za pranje i peglanje.

Bez obzira je li vaš prozor visine jednog metra ili su to balkonska vrata, zavjesa bi trebala biti spuštena do poda, osim ako se niste odlučili za rimske zavjese, ili se ispod prozora nalazi komad namještaja (stol ili komoda).

Foto: Shutterstock

Na tržištu se nudi more različitih boja i uzoraka tekstila pa kako onda znati koji je najbolji izbor za vas? Ako je vaš dom uređen jednostavno, bez puno detalja i boja, dajte si oduška pa ga osvježite zavjesama na cvjetiće, prugice ili točkice u svježim bojama.

No, ako u prostoru vladaju različiti uzorci, radije se odlučite na sigurnu varijantu jednobojnih zavjesa. Obična bijela zavjesa, jednostavna, prozračna i elegantna, ponovo se u velikoj mjeri vratila u moderno uređene domove. S njom nikada nećete pogriješiti kombinirate li je s bilo kojim dekorima u prostoru.

Foto: Shutterstock

Tkanine za zavjese mogu biti proizvedene od prirodnih ili umjetnih materijala. Prirodne vrsta materijala kao što su lan i pamuk teže se održavaju te ih je potrebno peglati nakon svakog pranja, dok se one od umjetnih materijala lakše održavaju i znatno su jeftinije.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije