Od žlice do lampe

Lampa od grafita, to nudi dizajner od kojeg se puno očekuje

lampa od grafita
Foto: Promo fotografija
1/4
24.01.2019.
u 14:36

Našao je idealnu recepturu za domaći kruh i za njega osmislio mjerne žlice, a sad je predstavio idealnu lampu

Mladi nizozemski dizajner Niels Datema dizajnirao je lampu u cijelosti izrađenu od grafita, koja svijetli kad se dva dijela povežu.

Niels Datema iskoristio je električnu vodljivost grafita pa je, uz malo dizajnerskog promišljanja nastala Graphlights. Njezina baza i sjenilo čine cjelovit sklop koji pri dodiru svijetli. Grafit, materijal koji se uobičajeno koristi za olovke, sastoji se od određenog stabilnog rasporeda ugljikovih atoma koji omogućuje da struja lakše prolazi.

Datema je oblikovao materijal koristeći sličan proces kao za pečenje keramike. Sjenilo ima i zamrznuti difuzor koji pokriva uvučenu žarulju. Ono sjedi unutar konkavnog dijela osnovice.

Grafit je također dobar podmazivač tako da svjetlost može lako usmjeravati u različitim smjerovima.

Foto: Promo fotografija
Datema diplomirao dizajn Akademije Eindhovenu u 2013. i odmah osnovao svoj ​​vlastiti dizajn studio, a postao je i zanimljiv nakon što je dizajnirao Bread spoons, set od pet mjernih žlica koje daju ispravne količine brašna, vode, kvasca, šećera i ulja za savršenu kruh.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije