31.03.2016. u 12:00

Proljetni dani idealno su doba za osvježenje doma - bacanje viška stvari, kupnju novih komada namještaja i dekora, a posebice za uređenje malih oaza za odmor i uživanje - balkona. Dizajnerica interijera Lorena Štimac otkriva kako to napraviti

Iako posljednjih dana vrijeme baš i nije bilo na našoj strani, svjesni smo da ipak trebamo uživati i iskoristiti svaki trenutak ovih prilično ugodnih temperatura, pa i i kiše, jer uskoro nam stiže gost zvan ljeto, a tko bi ga mogao najaviti bolje od proljeća. Službeno smo zakoračili u godišnje doba kada se priroda budi pa i nas polako sve više mami na duže poslijepodnevne šetnje kako bi zelenilom odagnali sve probleme i stres.

Iako mnogi ne uživaju prednosti vlastitog vrta, jer što zbog školovanja, što zbog posla stanuju u klasičnim stanovima sivih gradskih ulica, svakako ne znači da ne mogu stvoriti vlastitu oazu za odmor. Kada mašti, kretivnosti i prije svega dobroj volji damo odušk,a već i nekoliko kvadrata balkona može postati vaš novi prostor broj jedan za jutarnji ritual ispijanja kave ili večernje ćaskanje s prijateljima.

Foto: Promo

Moj prvi savjet svakako bi bio da nema boljeg godišnjeg doba za generalne čistke doma od proljeća. Iskoristite barem jedan dan kako bi se riješili viška stvari koje su se nagomilale tokom zime te razmislite i o mogućem unošenju daška svježine nekom novom bojom zida ili namještaja.

Kao dizajner interijera često se susrećem s problemom manjka metara kvadratnih jer zbog visokih cijena najma, ali i kupnje nekretnina, mnogi si ne mogu priuštiti velike domove. U to ime dizajneri se namještaja na razne načine dovijaju toj problematici pa rade namještaje od transparentnih materijala kako bi vizualno što manje gušili prostor, rade namještaj koji je multifunkcionalan pa komoda postane stol za šestero, a ugradbene sisteme za pohranu sve siline naših stvari ima na svakome uglu. Naravno nismo zaboravili niti na problem malih balkona.

Foto: Promo

Ideja je uistinu pregršt! Od raznih sistema koji se stavljaju na ogradu pa sve do ugradbenih podnih/zidnih sistema koji u tren postaju klupica i stol. Počet ćemo od ukrašavanja zelenilom jer ono zbilja donosi svježinu koju niti jedan komad top dizajnerskog namještaja ne može zamijeniti.

Bilje možete posaditi u teglice raznih oblika i boja dizajnirane baš za ogradu ili pak možete od paleta načiniti vlastiti trenutno izuzetno popularan tzv "zeleni zid". On vam može poslužiti i kao pregrada prema ulici odnosno hlad umjesto raznih zastora koji mogu kvariti pogled ili narušiti prozračanost.

Foto: Promo

Ukoliko se ipak odlučite na sjenila u obliku zastora, koristite što prirodnije materijale poput lana jer vrućine vole lagane, prozračne, svijetle i prirodne materijale. Osim ograde i zida, ukoliko ste naravno u mogućnosti, bilje možete i objesiti.

Nakon zelenila bitni su elementi koji će zauzeti malo a dati puno, a to su sistemi stolića koji se poput tegli za cvijeće pričvršćuju na ogradu. Uz sistem viješanja o ogradu sistem polica koje mogu mijenjati pozicije nisu praktične samo u trgovačkim centrima već su i odlična ideja za rješenje nedostatka prostora na malim balkonima. U toj kombinaciji najbolje su sklopive stolice ili stolice koje vizualno ne guše prostor, a to su one transparetne ili žičane.

Foto: Promo

Ukoliko su vam draže klupice one su za manje balkone, unatoč tome što će vizualno uzeti više prostora, zgodne jer pak otvaraju mogućnost skladištenja ispod sjedenja.

Ako ste jedni od onih koji nemaju mjesta niti za stolice niti za klupice poigrajte se prostirkama, jastucima i jastučenjima te napravite nisko sjedenje koje ćete ukrasiti dekoracijama poput lampica, lampiona, natpisa na staklenkama, drvenim pločicama... Možete i samostalno od staklenih boca i/ili staklenki od zimnica napraviti vlastite lanterne.

Foto: Promo

Obzirom da sam vam stavila bubu u uho glede teme osvježavanja prostora bojanjem zidova, dok uređujete svoj balkon pripremam vam temu i savjete za idući tjedan – boje i bojanje zidova.

Dizajnerica interijera,

Lorena Štimac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije