30.10.2016. u 09:30

Moderna kuhinja u današnje vrijeme osmišljena je tako da se u njoj okuplja obitelj i prijatelji, zajedno kuhaju, druže se i jedu i stoga traži detaljnije osmišljavanje

Pri uređenju kuhinje, mogli bismo reći najvažnije prostorije doma, nužno je zadovoljiti kriterije funkcionalnosti. Osim funkcionalnosti ne smijemo zanemariti ni sigurnost, rasvjetu i estetiku, koja u kuhinji, prostoriji za koju kažemo da je srce doma, posebno dolazi do izražaja.

Kuhinja je nekada služila samo za pripremu hrane i pranje posuđa, no danas, u moderno vrijeme, ona je i puno više od toga. Moderna kuhinja u današnje vrijeme osmišljena je tako da se u njoj okuplja obitelj i prijatelji, zajedno kuhaju, druže se i jedu. Svaki prostor priča je za sebe, pa se tako susrećemo s različitim izazovima tijekom planiranja i uređenja kuhinje. A kako bismo olakšali rad i kretanje u kuhinji potrebno je pravilno rasporediti elemente i opremu prema procesu rada (skladištenje hrane, priprema, čišćenje, pranje, priprema za kuhanje te priprema za serviranje).

Foto: Promo fotografija

Ponekad prostor ne omogućava idealan raspored elemenata, stoga je važno da korisnik tijek rada prilagodi svojim potrebama. Pri planiranju rasporeda važno je računati na to koliko će prostora biti potrebno za otvaranje kuhinjskih elemenata i aparata.Imate li u kuhinji prozor, preporučujem da ispod njega postavite sudoper radi bolje vidljivosti.

Pored sudopera bilo bi dobro postaviti perilicu posuđa radi lakšeg odlaganja suđa nakon ispiranja. Prostor između perilice i štednjaka iskoristite za radnu plohu ispod koje ćete postaviti element za odlaganje posuđa. Hladnjak i ormar za odlaganje namirnica postavite što dalje od bilo kojeg izvora topline. Dobra osvijetljenost dnevnim svjetlom i umjetnom rasvjetom nužna je za neometan rad u kuhinji.

Foto: Promo fotografija

Pored središnje umjetne rasvjete potrebno je osigurati i dobru osvijetljenost radne plohe postavljanjem rasvjete ispod gornjih visećih elemenata. Ne smijemo zanemariti sigurnost zbog male djece, pa bi ormarići i ladice trebali imati ugrađen sustav laganog zatvaranja. Ventiliranje kuhinje iznimno je značajno, kako prirodno (prozor) tako i mehaničko. Najbolje je rješenje kombinacija tih dviju varijanti. Današnje nape osim svoje primarne funkcije ventiliranja imaju i vrlo važnu estetsku funkciju, pa se na tržištu mogu naći vrlo zanimljivi i neobični modeli.

Uz pravilan odabir boja, materijala i dekorativnih elemenata vaša kuhinja postat će odraz vaše osobnosti a boravak u njoj učinit ćete ugodnim i opuštajućim kako za vas tako i za vaše goste.

>>Uređenje malog stana: kako izvući najviše od skromne kvadrature

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije