STAKLENE KOCKE

Atraktivnim pročeljem moderne vile maksimalno je iskorišten nepristupačan teren

kuća suncokret
Foto: Sandra Pereznieto
1/17
17.10.2022.
u 10:44

Na litici iznad Sredozemnog mora, na Costa Bravi, smjestila se veličanstvena moderna vila rađena po svim ekološkim standardima

Okolica ribarskog mjesta Port de la Selva na sjeveroističnom dijelu Costa Brave, koje mnogi smatraju najljepšim dijelom španjolske obale, postala je nedavno bogatija za impresivno moderno minimalističko zdanje s nezaboravnim pogledom na Mediteran.

Ljepoti vile kao i pogledu koji se iz nje pruža uvelike doprinosi i činjenica da je sagrađena na litici te njezin neobičan izgled koji se sastoji od deset kocaka (po pet na svakoj etaži) usmjerenih na različite strane. Tako se maksimalno iskoristila pozicija koju kuća ima te da se iz svake prostorije pruža pogled na more odnosno krajolik koji svakoga ostavlja bez daha.

Foto: Sandra Pereznieto

Svaka soba na taj je način povezana s krajolikom. Kuća je usto vrlo dobar primjer mogućnosti uklapanja moderne minimalističke arhitekture u prirodni okoliš Mediterana - bilja, kamenjara i mora.

Foto: Sandra Pereznieto

Cadaval & Solà-Morales arhitektonski studio riješio je želju vlasnika, mladog para s troje djece da se naglase prednosti koje teren ima, tako da je sve prostorije okrenuo prema moru. Na ovakav koncept 'suncokreta' odlučio se s obzirom na to da je morao svladati prepreku zvanu snažni sjeverni tramontana vjetar.

Građenjem kuće u segmentima i velikim staklenim stjenama kojima je svaki uokviren, dobio se način kako privući što više sunca u kuću, rađenu prema svim ekološkim standardima.

Foto: Sandra Pereznieto

- Kuća je tako postala veliki solarni kolektor koji donosi toplinu i sunce u nju te usto ima zeleni krov koji pomaže kontrolirati sve unutarnje promjene temperature. Dakle, nešto poput golemog suncokreta - kažu arhitekti.

Foto: Sandra Pereznieto

Ovakvom koncepcijom segmenata omogućilo se da vrt, koji se nalazi s bočne strane, skloni od vjetra, tako da se u njemu može boraviti tijekom dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije