Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Atraktivnim pročeljem maksimalno iskorištena lokacija

Na litici iznad Sredozemnog mora, na Costa Bravi, smjestila se veličanstvena moderna vila rađena po svim ekološkim standardima
23. kolovoza 2016. u 16:45 0 komentara 1321 prikaza
kuća suncokret
Foto: Sandra Pereznieto
Pogledajte galeriju 1/17

Okolica ribarskog mjesta Port de la Selva na sjeveroističnom dijelu Costa Brave, koje mnogi smatraju najljepšim dijelom španjolske obale, postala je nedavno bogatija za impresivno moderno minimalističko zdanje s nezaboravnim pogledom na Mediteran.

Ljepoti vile kao i pogledu koji se iz nje pruža uvelike doprinosi i činjenica da je sagrađena na litici te njezin neobičan izgled koji se sastoji od deset kocaka (po pet na svakoj etaži) usmjerenih na različite strane. Tako se maksimalno iskoristila pozicija koju kuća ima te da se iz svake prostorije pruža pogled na more odnosno krajolik koji svakoga ostavlja bez daha.

kuća suncokret | Autor : Sandra Pereznieto Foto: Sandra Pereznieto

Svaka soba na taj je način povezana s krajolikom. Kuća je usto vrlo dobar primjer mogućnosti uklapanja moderne minimalističke arhitekture u prirodni okoliš Mediterana - bilja, kamenjara i mora.

kuća suncokret | Autor : Sandra Pereznieto Foto: Sandra Pereznieto

Cadaval & Solà-Morales arhitektonski studio riješio je želju vlasnika, mladog para s troje djece da se naglase prednosti koje teren ima, tako da je sve prostorije okrenuo prema moru. Na ovakav koncept 'suncokreta' odlučio se s obzirom na to da je morao svladati prepreku zvanu snažni sjeverni tramontana vjetar.

Građenjem kuće u segmentima i velikim staklenim stjenama kojima je svaki uokviren, dobio se način kako privući što više sunca u kuću, rađenu prema svim ekološkim standardima.

kuća suncokret | Autor : Sandra Pereznieto Foto: Sandra Pereznieto

- Kuća je tako postala veliki solarni kolektor koji donosi toplinu i sunce u nju te usto ima zeleni krov koji pomaže kontrolirati sve unutarnje promjene temperature. Dakle, nešto poput golemog suncokreta - kažu arhitekti.

kuća suncokret | Autor : Sandra Pereznieto Foto: Sandra Pereznieto

Ovakvom koncepcijom segmenata omogućilo se da vrt, koji se nalazi s bočne strane, skloni od vjetra, tako da se u njemu može boraviti tijekom dana.

>>Moderan crno-bijeli dom s impresivnim pogledom na jezero

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.