DIVAN MORSKI DOM

Kamena vila na Murteru krije sjajno namješten interijer

vila sailors betina otok murter kamena kuća
Foto: First Class Croatia
1/20
26.03.2020.
u 07:00

Tradicionalna dalmatinska kuća u nizu u Betini na otoku pretvorena je u moderan stilski bombon

Kamena kuća prekrasna interijera i eksterijera u Betini, pitoresknom ribarskom mjestu na otoku Murteru, primjer je kako se sjajno može sačuvati i usto praktično iskoristiti autohtona gradnja. Vlasnik je odlučio tipičnu dalmatinsku kamenu kuću u nizu, iako posve zapuštenu, obnoviti s postojećim ‘resursima’ pa je sav kamen koji je tamo zatečen upotrijebljen u adaptaciji koja je bila temeljita.

Osim preslagivanja tradicionalnog kamenog pročelja, i okućnica i interijer potpuno su obnovljeni kako bi bili što funkcionalniji, ali i atraktivniji za najam, što je osnovna namjena ovog objekta.

Foto: First Class Croatia

Stoga je i stražnjem dvorištu površine 60 kvadrata, koje gleda na more, udaljeno svega 100-tinjak metara, poklonjena velika pažnja: posađen je travnjak, obnovljen kameni zid prema susjednom objektu, popločena je, natkrivena i uređena terasa te ugrađen kameni roštilj. Tako terasa, s profinjenom i modernom garniturom za sjedenje od ratana, preuzima ulogu dnevnog boravka u prizemlju.

Foto: First Class Croatia

Terasa postala dnevna soba

Naime, na toj etaži nalaze se samo kuhinja i blagovaonica objedinjene u otvoren prostor, a velika dnevna soba zauzima cijeli prvi kat pa je terasa na otvorenom poslužila kao sastavni dio društvene zone. Osim prizemlja i prvog kata, objekt od ukupno 180 m2 interijera sadrži još i potkrovlje s dvije spavaonice. Osim prizemlja, i prva etaža ima terasu, ali otkrivenu, na koju se izlazi iz prostranog dnevnog boravka.

Foto: First Class Croatia

– Tako smo željeli iskoristiti jedinstven i božanski pogled koji se na ovoj etaži pruža na cijeli zaljev. Kako bi se pojačao dojam, terasu smo opremili udobnom lounge garniturom, idealnom za jutarnje kave, promatranje zalaska sunca te večernje opuštanje uz čašu vina i zvuke mora te mirise mediteranskog bilja, ponajviše bosiljka i lavande – govori vlasnik.

Foto: First Class Croatia

Ekološki prihvatljiva

Unutrašnjost kuće kombinacija je modernog i tradicionalnog stila, vidljivog u odabiru materijala, boja i namještaja. Na svakom koraku isprepliću se kamen, drvo, metal i staklo kao i moderan namještaj ravnih linija s retro komadima poput željeznih kreveta ili pak minimalističkih plafonijera s jedne i romantičnih zidnih svjetiljki s druge strane, tvoreći stilski miks koji se sjajno nadopunjuje. Moderno ruho uspostavilo je dobar odnos s vintage namještajem i prirodnim materijalima koji oplemenjuju cijeli prostor i daju mu posebnu draž.

Foto: First Class Croatia

– Dodatni plus je ekološki koncept, odnosno solarni pogon te sustav za toplinsku i zvučnu izolaciju, što kuću čini još ugodnijom za boravak – zaključuju vlasnici.

Želite li vidjeti kao izgledaju ostale prostorije u stanu - prije svega spavaća soba i kuhinja, zavirite u našu fotogaleriju!

>>Otok Silba: modernizirana kapetanova kuća iz 18. stoljeća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije