Naslovnica Interijeri Sigurnost u domu

Kako odabrati klima uređaj? Znamo sve trikove

Najvažnije je klimu prilagoditi veličini prostora koji hladi, a odlična opcija su klime koje ujedno mogu i grijati prostor
10. lipnja 2019. u 08:49 0 komentara 1924 prikaza
Foto: Arhiva

Ukoliko razmišljate o u gradnji klima-uređaja, utoliko je sada, dok temperature još nisu previsoke, pravo vrijeme za tu investiciju. No, prije same kupnje uređaja koji će se brinuti o tome da vaš prostor ima idealnu temperaturu tijekom cijele godine, valja obratiti pažnju na nekoliko ključnik stavri. Naime, danas je na tržištu dostupan širok dijapazon klima uređaja oboružanih brojnim pametnim funkcijama što prosječnom kupcu znatno otežava izbor.

 | Autor : Arhiva Foto: Arhiva

Dobro proučite sve opcije

Dakako, osim cijene, kriteriji pri odabiru koji se ne smiju zanemariti su jačina klima-uređaja, što dakako ovisi o kvadraturi koju želiteželite rashlađivati, način postavljanja, opcija grijanja, energetski razred koji omogućuje znatnu uštedu električne energije, te dizajn. Većina današnjih klima-uređaja ima unutarnju i vanjsku jedinicu pa treba voditi i računa o samoj montaži, odnosno o mjestu na kojem će rashladna jedinica biti postavljena. Također valja paziti da kupujete uređaje koje ćete lako servisirati, a glavni preduvjet za to je raširena servisna mreža. Zanemariva stavka ne bi smjela biti ni glasnoća rada uređaja kao ni filtri kojima je nadograđena. Na to bi posebno trebali pripaziti alergičari. Neke klime danas u sebi imaju ugrađene i detektore pokreta pa preusmjeravaju smjer puhanja ovisno o kretanju pojedinaca u prostoriji. Većina ih je sinkronizirana i s pametnim telefonima pa svojim uređajem možete upravljati i na daljinu. Neke jedinice oboružane su i wifi-jem. Dakle, potpuno su prilagođene suvremenom načinu života. Kada je riječ o cijeni, svakako imajte na umu da se montaža dodatno naplaćuje, a minimalna cijena montaže je 1300 kuna. I da, požurite, jer liste čekanja u ovlaštenim servisima već su formirane...

 | Autor : Arhiva Foto: Arhiva

Koji filter odabrati?

Pri kupnji klima uređaja treba voditi računa o snazi, odnosno kapacitetu hlađenja ili grijanja. Za kućnu uporabu raspon snage je od 2,5 kW do 5 kW. Poželjnu snagu najjednostavnije je izračunati tako da se broj kvadratnih metara prostora koji želimo klimatizirati podijeli s deset.

Osim snage, bitan faktor svakako je i kompozicija uređaja, danas se prednost se daje takozvanim split-sustavima s odvojenom vanjskom i unutarnjom jedinicom. Prednosti split-sustava su znatno smanjenje buke pri radu uređaja, bolja raspodjela strujanja zraka u prostoriji te bolje uklapanje dijelova u unutrašnje uređenje prostora budući da se mogu postaviti prema željama, a ne isključivo na vanjski zid ili uz prozor. Unutarnja jedinica može biti zidna, stropna, podna ili kazetna. Pri odabiru računa valja voditi i o funcijama uređanja. Osnovne mogućnosti klima-uređaja su hlađenje zraka i filtracija, pri čemu se broj i vrsta filtara razlikuju ovisno o modelu i proizvođaču. Tako postoje elektrostatički filtri, filtri s aktivnim ugljenom, fotokatalitički, dezodorirajući, antibakterijski filtri te na taj način mnogi klima-uređaji mogu otklanjati mikroskopski sitne nečistoće, prašinu, čestice dima cigarete, pelud, grinje i životinjske dlake. Stoga birajte one koji najbolje odgovaraju vašim životnim navikama. Nova generacija klima-uređaja opremljena je i brojnim drugim dodatnim funkcijama, poput mogućnosti vremenskog programiranja, tihog načina rada, uklanjanja neugodnih miris i pročišćavanja zraka, brzog hlađenja odnosno grijanja te osjetnika pokreta (odnosno prisutnosti osobe u prostoriji). Pri odabiru mjesta za postavljanje klima-uređaja treba voditi računa o udaljenosti između unutrašnje i vanjske jedinice. Poželjno je da ta udaljenost bude što manja, među ostalim, i zato što se tada troškovi montaže smanjuju. Osim toga, unutrašnja jedinica bi trebala biti što bliže nekom izvoru električne energije i usmjerena tako da ne puše direktno po ljudima, životinjama i biljkama.

Temperaturna razlika između vanjskog i unutrašnjeg prostora ne smije prelaziti 6 do 7 stupnjeva jer može izazvati prehladu i bolove u zglobovima i mišićima. Izbjegavajte izravno strujanje zraka i često ulaženje u klimatizirani prostor te izlaženje iz njega. Filtre i posude za skupljanje vode u klima-uređajima treba održavati čistima jer se u suprotnom čestice prašine, peludi i drugih nečistoća ponovo vraćaju u zrak, a i postoji mogućnost razmnožavanja bakterija.

 | Autor : Arhiva Foto: Arhiva

Ne zaboravite jamstvo

Većina klima-uređaja funkcionira i kao regulator vlage i tu funkciju treba što češće koristiti jer je zdravija i prirodnija te je preporuka za prostorije u kojima borave djeca vlažnost od 70, a prostorijama gdje su odrasli 50 posto.

Pri kupnji računa voditi i o energetskom razredu klima-uređaja. Općenito se preporučuje kupnja uređaja od A do A+++. Cjenovno su oni možda skuplji, ali znatno će uštedjeti potrošnju energije pa će se razlika u početnoj cijeni brzo isplatiti.

Kod kupnje klima-uređaja u nekoj trgovačkoj tvrtki koja nema svoje montažere za montažu bi trebalo pozvati registrirani servis. Samo će takav servis moći na garancijski list koji ste dobili pri kupnji staviti žig te tako nećete imati probleme s garancijom.     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.