Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Kako je klasični 'smeđi' stan postao oaza skandinavskog stila

Vlasnicima je dosadio njihov dom ispunjen klasičnim namještajem i tamnim tonovima te su poželjeli nešto posve novo i modernije
07. listopada 2017. u 07:24 0 komentara 10584 prikaza
nizozemski stan
Foto: Mirko Merchior
Pogledajte galeriju 1/11

Trosobni stan u staroj kući u Amsterdamu građenoj početkom prošloga stoljeća doživio je temeljitu preobrazbu. Adaptacijom se dogodio i potpuni stilski zaokret u domu sredovječnog bračnog para.

Vlasnicima je dosadio njihov dom ispunjen klasičnim smeđim namještajem te su poželjeli nešto posve novo i modernije. Postojeći raspored prostorija ostao je isti, sve je drugo u njemu – novo.
Jedina prostorna izmjena dogodila se u glavnom dijelu stana rušenjem zida koji je dijelio dnevnu sobu od kuhinje – sada njegovu ulogu imaju ugradbene police i ormari od knaufa i drveta na kojem su svoje mjesto našle knjige, dekorativni detalji i – cjepanice drveta.

nizozemski stan | Autor : Mirko Merchior Foto: Mirko Merchior

Nakon izmjene instalacija, podnih obloga, keramike i sanitarija u kupaonici, pristupilo se uređenju prostora koji je osuvremenjen trendi dizajnerskim rješenjima poput ugradnje trendi ''police'' s cjepanicama, bijelog namještaja, izdvojenog betonskog dijela zida u dnevnoj sobi i od cigle u kuhinji, bijelim javorovim drvenim parketom, kombiniranjem različitih stolaca u kuhinji...

nizozemski stan | Autor : Mirko Merchior Foto: Mirko Merchior

Posebnost toga centralno pozicioniranog ugradbenog prostora jest njegova multifunkcionalnost – koriste se obje strane polica i ormara (prema dnevnoj sobi i kuhinji) u kojima su mjesto našli i ugradbeni hladnjak i perilica rublja te ormar za odlaganje stvari. Bijela boja ormara i polica ne zatvara prostor, nego ga uvećava te stavlja naglasak na sadržaj poput knjiga i sitnica.

nizozemski stan | Autor : Mirko Merchior Foto: Mirko Merchior

Kako bi se napravila protuteža bjelini i modernoj kožnoj kutnoj garnituri u dnevnoj sobi te industrijskim elementima poput donjih elemenata od nehrđajućeg čelika u kuhinji, dizajneri su stavili nekoliko retro komada namještaja te vješto u prostor unijeli prirodno drvo koje je dalo toplinu i životnost prostoru.

Tako se dobio moderan i funkcionalan, minimalistički uređen stan koji je lako održavati jer nema previše detalja i nije pretrpan namještajem.

nizozemski stan | Autor : Mirko Merchior Foto: Mirko Merchior

>>Dobar spoj: moderan interijer sa bijelim klasičnim stupovima

 

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.