13.01.2020. u 06:00

Japanski stil nije pomodna novotarija na Zapadu – njime se ovaj dio svijeta zarazio još u 16. stoljeću. Saznajte koje su njegove osobitosti

Želite li dom urediti na drugačiji način od uobičajenog, a ljubitelj ste minimalizma? Zašto se ne biste upustili u avanturu i uredili dom u japanskom stilu? Japanski stil uređenja interijera dinamičan je, jednostavan i oku ugodan. Osim u Japanu, ovaj stil uređenja jako je popularan i diljem svijeta.

Zapad ga je otkrio još u 16. stoljeću i smatra se jednim od najudobnijih egzotičnih stilova. Suvremeni japanski stil uređenja podrazumijeva što manje pregradnih zidova u interijeru, što doprinosi prostranosti, ali i harmoniji između interijera i eksterijera. Odlučite li se dom urediti u ovom stilu, osnovno pravilo kojega biste se trebali pridržavati jest odabir niskog, podnog namještaja.

Foto: Promo

Neka vlada dojam prostranosti i rasterećenosti

Osjećaj prostranosti i rasterećenosti osnovne su odlike ovog stila, stoga je važno imati na umu da svi elementi u prostoru trebaju biti zasebno postavljeni, udaljeni jedni od drugih, fleksibilni i pomični. Autentičnost japanskog stila u svome domu na najlakši način postići ćete postavljanjem niskog klub-stolića oko kojega ćete poredati niske taburee ili jastuke za sjedenje i druženje.

Foto: Promo

Materijali u interijeru uređenom u japanskom stilu trebaju biti prirodni, a najčešće se koriste drvo, bambus, rižin papir i svila. Boje koje se najčešće koriste su bež i nijanse zemljanih tonova, ali i crvena i bijela, boje japanske zastave. Rasvjeta je ključan element u postizanju atmosfere u interijeru uređenom u japanskom stilu. Lampe i lusteri najčešće su izrađeni od rižina papira i oslikani japanskim simbolima. Osim dnevne sobe, ugođaj japanskog stila možete unijeti i u druge prostorije.

Foto: Living4Media

Ostavite mjesta za bonsai

Kupaonica uređena u tradicionalnom japanskom stilu je drvena, dok se danas najčešće koristi keramika u zemljanim tonovima s drvenim ormarićima i dekoracijama od bambusa. Japanski ugođaj ne ide bez vizualni dojam i koje ćete moći maštovito oblikovati.

Čaroliju dalekog Japana, njegovu kulturu, tradiciju i životnu filozofiju unesite u dom spomenutim detaljima kako biste postigli jedinstven i ugodan ambijent. No nemojte zaboraviti i na dekorativne elemente kao što su vaze s oslikanim motivima japanske trešnje ili gejše te dekorativne lepeze od bambusa i rižina papira.

Foto: Living4Media

>>‘Walk in’ garderoba: napravite zaseban prostor u domu za odjeću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije